Сезонът в тениса тепърва започва, но погледите на специалистите и анализаторите са насочени към края му. Или по-точно към отговора на въпроса, кой ще завърши 2018 г. на върха на ранглистата на АТР. 

Вавринка пристига до часове и дава пресконференция

Въпреки че има десетки турнири и хиляди точки за раздаване, наборът от възможности не е неограничен. И според италианския специалист Алесандро Орекио от изданието Live Tennis, има огромна вероятност да видим там Григор Димитров. Или пък една звезда, която съвсем скоро ще видим на живо на DIEMA XTRA Sofia Open - Стан Вавринка. 

Блясък и тенис

Според анализатора, най-големите фаворити си остават "старите пушки" - Рафаел Надал и Роджър Федерер, които и в момента окупират първите две позиции с огромна преднина. Но ако някой може да ги измести от там, това са трима тенисисти - Гришо, Вавринка и Саша Зверев. Ето и какво написа Орекио: 

Гришо остава четвъртa сила в света

"Обичайните заподозрени за първата позиция са Рафаел Надал и Роджър Федерер. Маестрото вече доказа, че е велик и Кралят на Мелбърн с успеха си там. Сега му предстоят турнирите в Дубай, Индиън Уелс и Маями, след което ще прехвърли топката на Надал в сезона на клей."

Stan the Man: DIEMA XTRA Sofia Open е добра опция за мен

"Двамата имат да защитават много точки в тези турнири и дали ще успеят, зависи само от формата и здравето им. Роджър не трябва да пренатоварва остаряващото си тяло, докато Рафа отново е изправен пред здравословни проблеми с коленете. И все пак, вероятно Федерер ще е първи в края на годината."

Вавринка: Григор е голям шампион

"Но има и аспирации за мястото на върха. И то идва от следващите в борбата за място под слънцето - българинът Григор Димитров и германецът Саша Зверев. И двамата направиха много силна 2017 г. и са основните претенденти да детронират великаните-ветерани."

Макнами: Имахме късмет с Вавринка

"Германецът обаче започна годината слабо и не успя да затвърди очакванията за добро представяне на Големия шлем, поне в началото на годината. Българинът също започна годината по-слабо в сравнение с 2017 г., но това се дължи и на контузията му в рамото."

Стан Вавринка идва за DIEMA XTRA Sofia Open 2018!

"Двамата обаче разполагат с достатъчно време да отдъхнат, да съберат сили, да се излекуват и да преследват големите титли. Може би ще видим Димитров с първа титла от Големия шлем? Или с място на върха или поне подножието му? Предстои да видим, сезонът тепърва започва."

Без Григор Димитров на DIEMA XTRA Sofia Open!

"Да не забравяме обаче и Стан Вавринка. Швейцарецът се завърна в началото на годината след дълго отсъствие и показа, че все още е далеч от формата, която му спечели три титли от Големия шлем."

Гришо: Това е едно от най-тежките ми решения досега

"Но ако успее да се възстанови напълно, ще бъде решаващ фактор за определянето на световния номер едно в края на годината. Освен ако не стане чудо, което не е изключено, той няма да е на върха. Но възстанови ли се напълно, ще лиши Федерер и Надал от много точки и може да видим много изненади", пише в анализа на Live Tennis.