Големият герой от началото на годината Роджър Федерер изживя един от най-големите си шокове. Победителят в Аустрелиън Оупън отпадна още във втория кръг на турнира в Дубай, като беше изхвърлен от квалификанта Евгени Донской.

Шокът беше още по-голям, защото той направо се срина при почти спечелен тайбрек в последния сет, след като преди това се беше спасил от почти загубена ситуация. Но в крайна сметка първата му загуба в индивидуален турнир тази година дойде след 6:3, 6:7, 6:7.

Първият сет мина под диктовката му и нищо не предвещаваше случилото се впоследствие. Федерер стигна до ранен пробив, затвърди го, а после стигна и до втори, за да поведе с 5:1.

Донской върна единия, после взе подаването си, но това беше всичко за него. Маестрото затвори при 6:3 и очакваше спокойно развръзката. Но това му изигра лоша шега.

Във втория сет нямаше пробиви и се стигна до тайбрек. В него швейцарецът пропиля три мачбола и в крайна сметка предаде дългия гейм при 9:7 в полза на противника и резултатът в сетовете беше изравнен.

Стигна се до драматична решителна трета част. В нея Федерер поведе с 4:2 след пробив и държеше мача в ръце. Но Донской върна пробива и намали на 4:5, а впоследствие изравни. За да се стигне до изненадващия му пробив за 6:5 и подаване за мача.

Тогава обаче Федерер показа характер и спечели сервиса на противника си, за да доведе нещата до тайбрек. И там нещо се счупи у него, особено след като поведе с 5:1. Тогава допусна шест поредни точки за съперника и така загуби на практика спечелен мач.