След емоциите, еуфорията, щастието и безсънната нощ, време е и за трезв анализ на победата на Григор Димитров над Давид Гофен на финалния турнир на най-добрите. А кой да го направи по-добре, освен страничният наблюдател и анализатор на АТР Крейг О'Шонеси. 

Ето и какво написа той в анализа си на успешното представяне на първата ни ракета и нов световен номер 3 авторът от официалния сайт на АТР, озаглавен: "Бекхендът му го остави в мача, но форхнедът му спечели трофея". 

"Григор Димитров надви Давид Гофен със 7:5, 4:6, 6:3 и спечели титлата в зала "О2 Арена" в Лондон. Неговият форхенд имаше огромната заслуга за единствения пробив в третия сет, донесъл на практика и победата в него."

"Тогава Гофен сервираше при 2:3, Димитров отигра 12 бекхенда в този гейм, направи и две грешки. Най-важното беше, че в този гейм нито един от бекхендите на българина не предизвика грешка у съперника, а това сториха само тежките му форхенди."

"Той отигра 11 форхенда в тази много важна част, пет от които накараха белгиеца да сбърка. Два от тях бяха и за критичните последни две точки, донесли пробива на сметката на българина. Тези пет печеливши форхенда не отидоха в статистиката като уинъри, но имаха огромно влияние в цялостния резултат и победата."

"Три от петте грешки на Гофен в гейма дойдоха след бързи форхенди на българина, когато той преминаваше от по-бавния си бекхенд, към далеч по-силния си и мощен удар. Ако Димитров беше изиграл въпросните точки с по-слабия си удар, мачът съвсем логично можеше да се развие по друг начин и победителят да е от Белгия."

"Като цяло в мача, Димитров удари 174 форхенда, 62% от които печеливши. Успеваемостта му при 108-те бекхенда беше само 38%. Освен това форхендите му бяха с 20% по-силни и по-бързи от бекхендите. Средната скорост на форхенда му беше 120 км/ч, докато на бекхенда - 100 км/ч."

"Генерално, Гофен винаги търсеше начин да пласира своя далеч по-силен бекхенд в адвантидж-полето и да търси бекхенда на Димитров. Което пък правеше задължително за българина да бяга от бекхенда си и да търси форхенда, за да излезе от тази "клетка", в която Гофен се опитваше да го постави."

"Белгиецът удари невероятните 82% от ударите си в търсене на бекхенда на Димитров, опитвайки се по този начин да го накара да играе далеч от основната линия и така да спечели предимство."

"И така стигаме до сервисите. Григор Димитров беше на двата полюса в този удар, като на моменти нервите оказваха своето влияние. Това се отрази и в шест двойни грешки. Но в третия сет това се промени, той заложи на по-лифтиран начален удар и така спечели няколко критични точки. Точно с тази промяна той накара Гофен да сбърка най-много ретури от всеки друг сет."

"Също така, българинът спечели най-много разигравания на първи и втори сервис именно в тази трета част, в която може и да заби само един ас, но направи и само една двойна грешка, а оръжието му помагаше в най-тежките моменти."

"Димитров спечели само шест точки повече от Гофен в този мач - 108:102. Но най-важното преимущество, превърнало се и в психологическо такова, беше че предимството от тези точки дойде в дългите разигравания от над 10 удара. При по-късите разигравания паритетът беше налице."

"В крайна сметка, това беше един невероятен, спиращ дъха финал, който накара феновете да стоят на тръни до последно, за да научат името на победителя. Това беше Димитров, който успя едва при петия си мачбол."

"Но с един "пакет" от силните си форхенди рано в третия сет, той успя да се пребори за успеха срещу Давид Гофен и да спечели най-голямата титла в кариерата си до момента", пише в анализа.