Надали и най-смелите фенове на Григор Димитров са си мечтали за такъв старт на годината за българския тенисист - прекрасен тенис, три поредни победи над играчи от топ 10 и трофей от силния турнир в Бризбейн. Както се казва, можеше да бъде и по-зле...

Че Григор притежава огромен талант е ясно на всички вече от доста години. И докато през 2014 трите титли и достигането до №8 в ранглистата накараха света да заговори за бъдещия №1, то последвалите две колебливи години сринаха ореола над българина и доведоха до голямо разочарование сред неговите фенове и до солидна доза "хейт" от страна на недробожелателите.

It’s cool to hate Григор Димитров*

Още през втората половина на 2016 година обаче видяхме промяна в положителна насока в играта на Димитров и завръщане на надеждите, че Гришо може да изпълни очакванията и да се превърне в един от най-големите тенисисти на нашето време.

А първата седмица на новия сезон категорично ни увери, че оттук нататък пътят пред Димитров е само нагоре. 

Какво обаче се промени в Григор и неговата игра, за да се стигне до това подобрение?

Правилният екип

Да имаш правилните хора до себе си е ключово за всеки един спортист. Животът на професионалния тенисист включва много пътувания и на практика единствените хора, които постоянно до теб, са хората от екипа. Е, през 2017 Григор Димитров сякаш най-сетне може да каже, че се е обградил с точните хора, които да му помогнат по пътя нагоре.

Дълги години Гришо не успяваше да намери верния треньор за себе си, а това водеше до множество промени и несигурност. С младия Дани Валверду обаче Димитров май уцели шестица от тотото. Венецуелецът доказа качествата си като наставник на Анди Мъри и Томаш Бердих, а с Григор явно си паснаха от първия момент. Това личи във всяка една тренировка, мач или интервю на българина. Валверду излъчва изключително спокойствие, което е успял да пренесе и в своя възпитаник. 

Към това трябва да добавим и фитнес треньора Себастиен Дюран, който явно е свършил страхотна работа в предсезонната подготовка, защото в момента Гришо изглежда подготвен перфектно.

Това се видя добре и от видеото, което АТР направи по време на подготовката на Димитров.

Атака, концентрация и подобрени удари

Екипът явно си е свършил работата на този етап от сезона, защото в Бризбейн Григор Димитров ни демонстрира играта, която от дълго време чакаме от него. Още в ранните години на кариерата си Димитров демонстрира, че се чувства най-добре, когато атакува. В последствие играта на българина се промени. Бившият му треньор Роджър Рашийд опитваше да накара Григор да играе по-умно, но това бе съпътствано с откровено защитна игра и търсене на грешки от страна на съперника. Вярно е, че тази стратегия работи при някои тенисисти, но тя просто не е в природата на Димитров и той видимо не се наслаждаваше на своята игра.

Това е и огромната промяна - в момента Гришо играе тенис с удоволствие, а това се дължи на факта, че той е водещият в разиграванията. На практика Григор показва израстване във всеки един компонент от своята игра.

Сервисът отново е познатото от 2014 оръжие, което носи асове и лесни точки на Димитров. Процентът на първи сервис също е по-висок, а това се вижда още по-ясно при шансове за пробив за съперника. Именно в тези моменти сервисът помага опасността да бъде заличена, а доказателство е феноменалната статистика - 13/14 спасени брейкбола в мача срещу Доминик Тийм.

По-слабият му удар бекхендът също е значително подобрен и разнообразен, което кара съперника да търси други решения, а не да насочва топката единствено към бекхенда на Димитров.

По-атакуващата игра на Григор води и до много повече излизания на мрежата, където световният №15 определено е сред най-добрите.

Вътрешна хармония

Може и да ни се иска, но Григор Димитров не е от тенисистите, които могат да изключат от тенис уравнението своя личен живот и случващото се около него. Самият той призна, че раздялата с Мария Шарапова е дала отражение и на тениса му.

Е, личният живот на Григор и сега продължава да е любима тема на медиите. Той обаче изглежда щастлив и във вътрешна хармония от връзката си с Никол Шерцингер, а това явно му дава нужното спокойствие, за да се концентрира върху най-важното за него в момента - тениса.

Със сигурност спокойствие на Григор дава и фактът, че отново е всенароден любимец в България. Колкото и да не следи коментарите у нас, Гришо усети огромното разочарование от решението да не вземе участие в първото издание на АТР турнира в София. Сега за радост на всички нас Димитров ще бъде в София и отново ще усети огромната любов към себе си.


Със сигурност можем да заключим, че българският тенисист отново е на верния път и само от него зависи повече никога да не излиза от него. Защото за неговия талант и неговите възможности пътят трябва да бъде само към върховете на световния тенис. На нас пък ни остава да стискаме палци и да се надяваме на нови безсънни тенис нощи.

Успех в Мелбърн, Гришо! Чакаме те в София!

Още по темата:

It’s cool to hate Григор Димитров*
Удар на Гришо отново привлече вниманието
Извънредно: Григор се завърна!
Наслада за очите: Фотосесия на Гришо с трофея от Бризбейн