Григор Димитров загуби втория си мач в първия ден на "Адрия Тур" в Белград срещу Никола Милойевич. Двубоят между №19 и световния №145 приключи при резултат 1:4, 3:4(4) при краткия формат на състезанието.

По принцип българинът трябваше да играе срещу Дамир Джумхур, но босненецът получи контузия в адукторите в началото на мача си срещу Доминик Тийм. По-рано през деня Димитров срази в три сета Душан Лайович. 24-годишният сърбин Милойевич никога не се е изправял срещу топ тенисиста ни.

БГНЕС
12 снимки


Мачът започна с форхенд уинър на Милойевич при втори сервис на българина. Макар отново да не вкара първия си начален удар в следващата точка, Димитров отвърна с печеливш удар по правата. След това не даде шанс на изнесения много зад основната линия сърбин и поведе с 1-0.

Две директни точки от сервис дадоха тласък на световния №145. Той често търсеше бекхенда на Григор и след това обръщаше топките по диагонала, като така реализира още един уинър, а после изравни - 1:1.

Григор на сервис. След продължителна размяна, Димитров постигна успех след форхенд по правата и невърната топка от сърбина - 15:0. Мощен ретур в краката на българина, с който той не се справи - 15 равни. Сгрешен слайс от Милойевич по правата - 30:15. Двойна грешка на Григор - 30:30. Нощ силен ретур при втори сервис на хасковлията и уинър - 30:40, точка за пробив. Тя е спасена по доста късметлийски начин след форхенд по обратния диагонал, намеса на мрежата и топка в полето на сърбина - 40:40. Първото подаване на Гришо обаче отново липсваше, Никола се възползва от това, като скоро след ретура постепенно навлизаше в корта, накрая излезе на мрежата и след страхотно воле матира Григор, който не може да прекара топката над мрежата - пробив и 2:1 за сърбина.

Милойевич показа търпение от дъното на корта при първата точка от четвъртия гейм и това го възнагради след форхенд по правата в аут от българина. Невърнат сервис и 30:0. Изключително агресивна акция по диагонала на Димитров, която изтраска Никола и той сгреши - 30:15. След кратко разиграване бекхенд по обратния диагонал от хасковлията, намеса на съдията и топка отсъдена в аут - 40:15. Сгрешен ретур от форхенд на второ подаване - 3:1.

Нашенецът застава отново на сервис. Нов опит за агресивна негова игра от бекхенд по правата, но в аут - 0:15. Милойевич отговаря с изящно изпълнение от обратния си удар по правата с печеливш удар - 0:30. Ас на линията и 15:30. Отново грешка от бекхенд по обратняи диагонал - 2 поредни точки за затваряне на сета. Първата е спасена след размяна на тежки удари от форхенд и аут на Никола. Аут от форхенд от удобна за Милойевич позиция - 40 равни и решителна точка. Все пак сетът отива на сметката на по-стабилния играч и след ново недоразумение от бекхенд в мрежата, "Домакинът" затваря първата част с 4:1.

Вторият сет започва също по силен начин от сърбина, който наниза нов бекхенд уинър по правата. 30:0 след сгрешен обратен удар от българина в мрежата след кратка размяна. Дълго разиграване, при което Гришо тръгна напред към мрежата, но не прецени добре топката, която го прехвърли и кацна малко преди основната линия в полето му - 40:0. Две поредни грешки от Милойевич - 40:30. Лоша къса топка от сервиращия, Григор отигра от бекхенд, а съперникът му остана без отговор - решителна точка. Тя приключи бързо след излизане на мрежата и трудно воле от българина, с което обаче опонентът се справи и размина 29-годишния състеазтел.

Нашият представител започна печеливш удар от силната си страна по късия диагонал. След това обаче прати къса топка в мрежата - 15 равни. Впоследствие дойде и нов сгрешен бекхенд, този път в аут - 15:30. Милойевич сякаш си повярва и още в следващата точка закова бекхенд уинър от ретур по правата - 15:40. С бърза акция към мрежата и агресивни удари, бившият №3 в света спаси първата точка за пробив. При втората обаче сгреши от форхенд (в мрежата) и пробив за сърбина.

Прибързано действие от Никола с опит за завършващ удар по правата от форхенд - 0:15. Ретур в аут на втори сервис - 15 равни. Този път нервите на Григор издържаха и сервиращият изпрати топката в аут по дължина 15:30. Нов ретур в аут обаче за 30:30. Нов опит за бързо завършване от сърбина и нова грешка, този път по диагонала в аут 30:40. Дълбок форхенд, който изтласка и затрудни максимално 145-я в света - пробив и 1:2.

Намеса на мрежата, която облагодетелства този към Милойевич и топката тупна неспасяемо в полето на Григор - 0:15. Равенството е възстановено след грешка от сърбина. Силен ретур обаче отново му дава лека преднина в гейма след невърната топка от Гришо. Постепенна атака към мрежата на сервиращия, но последният удар е в аут по обратния диагонал 15:40. Първата точка за пробив е спасена след кратка размяна на удари и непредизвикана грешка от съперника. Твърде дълъг слайс на Никола, който излиза в аут и се стига до решителна точка. Тя, както и геймат са в полза на Димитров след сервис по диагонала от дюс полето - 2:2.

Удар на линията от Милойевич, с който Гришо едвам се справи и принуди съперника да излезе на мрежата. Той го стори и размина българина за 15:0. Рутинен форхенд в мрежата за 15 равни. Лош контакт с топката от сърбина след слайс бекхенд на Григор и аут - 15:30. Нова поредица слайсове, но този път Григор не успя да прекара топката над мрежата - 30:30. Пропукване за пореден път от нашия тенисист и топка в аут по дължина - 40:30. Мощен ретур от форхенд и аут при следващия удар на Милойевич - решителна точка. Слаб ретур в мрежата при второ подаване и геймът все пак отива на сметката на сервиращия - 2:3.

Лошо начало за Димитров след бекхенд по правата в аут - 0:15. 15 равни след хубав втори сервис. Нова грешка обаче от бекхенд дава преднина на сърбина - 15:30. Нов невърнат сервис и 30 равни. Още един лош ретур и 40:30 за Григор. Сбъркан форхенд от Милойевич и 3:3 - тайбрек.

Трета поредна грешка за сърбина след намеса на мрежата и топка в аут по диагонал - минипробив за хасковлията. Дълго разиграване, къса топка с твърде висока траектория и отново аут за Никола. Чудесен сечен сервис, който изхвърли противника встрани и 3:0 за Григор. Този път той опита къса топка по правата и сгреши - аут за 3:1. Дълбок бекхенд от Григор, намеса на съдията и 3:2. Лошо изпълнение от форхенд от Григор и 3 равни. Превъзходен форхенд по диагонала, който позволи на Гришо да излезе на мрежата, но смашът му излиза в аут - 3:4. Нова грешка след подобно изпълнение от форхенд, което при предишното разиграване му донесе огромно предимство - 3:5. Още една акция на мрежата след страхотна игра и агресивна игра преди това, но отново топка в аут - 3:6. Първият мачбол е спасен след пресилен удар от Милойевич в аут - 4:6. Този път той затваря мача след поредната грешка от българския състезател, този път от обратния диагонал от форхенд в аут - 1:4, 3:4(4).