Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира с победа в демонстративния турнир „Адрия Тур” в Белград. Това стана, след като родният състезател спечели в три сета мача срещу световния №23 Душан Лайович (4:3(2), 3:4(5), 4:1) на кортовете в сръбската столица.

Срещата се играе с максимални четири гейма в един сет, но определено качеството беше завидно след паузата, която професионалистите им се наложи да правят в следствие на пандемията от коронавирус.

Първата част бе решена след тайбрек, като двамата си размениха в Белград по един пробив, но категоричното надмощие на Гришо в тайбрека му донесе аванс.

Вторият сет също видя два пробива и два рибрейка, а тайбрекът в този случай бе за Лайович, който макар да губеше с 4:5 намери сили да обърне българина и да спечели втората част в мача помежду им. Третият сет бе категорично изцяло за Гришо, който взе предимство с пробив за 3:1, след което не остави никакви шансове на Лайович да продължи срещата.

БГНЕС
12 снимки

ДИМИТРОВ - ЛАЙОВИЧ 4:3 (2), 3:4 (5), 4:1

Сет: 3 

4:1 Гейм, сет и мач за Григор!

3:1 Пробив! Душан Лайович направи любопитна грешка в хода на четвъртия гейм, след като заби лесна топка в близост до мрежата в самата нея. С перфектен прехвърлящ удар Григор затвърди предимството си в гейма и взе пробив.

2:1 Видяното по време на карантината в социалните мрежи и тренировките на Григор определено си личат още от първата му среща, след като за пореден път началното подаване на българина му донесе безпроблемен гейм срещу Лайович.

1:1 Вторият гейм бе безупречно спечелен от Лайович, който с чудесен първи сервис изравни резултата в Белград.

1:0 Григор започна третия сет на свой сервис с по-добрите си отигравания направи така, че Лайович да не може да отговори на мощта на българина.

Сет: 2

Тайбрек и сет за Лайович: Гришо взе първия мини-пробив, след като Лайович обърка дълъг бекхенд за основната линия. При първото подаване на Димитров Лайович взе нагледно предимство в разиграването, но пресили форхенда си, който излезе аут. Перфектен сервис от българина пък му донесе три точки преднина. Сръбският състезател не се отказа и спечели двете си следващи подавания – 2:3. Резултатът стана 4:2 преди двамата да вземат глътка въздух и Гришо отново трябва да сервира, но този път в разиграването Гришо не построи правилно тактиката си и сбърка наглед лесна топка - 4:3. Лайович „върна жеста” при своето подаване, след като загуби първия си сервис, а при втория направи солидна комбинация в двата края на корта и резултатът стана 5:4 за Гришо. Българинът изпълни нов силен сервис и тръгна към мрежата, но силен бекхенд по диагонала на Лайович принуди нашия да играе трудно воле със сечен бекхенд, но топката спря до линията – 5:5. Страхотен удар на сърбина пък му донесе превес и шанс за затваряне на сета, след като Гришо не успя да реагира след мощен удар по правата. Последва точка за Лайович и сет за сърбина.

3:3 Григор Димитров спечели много оспорвания шести гейм във втория сет, след като Лайович стигна до две точки и вторият сет ще види втори тайбрек в срещата.

2:3 Рибрейк! На бърза ръка Григор си постигна три възможности за връщане на пробива и още първият бе затвърден от Гришо.

1:3 Пробив! Григор сбърка две поредни точки на свой сервис и Лайович взе превес при сервиса на българина. Солидно разиграване на двамата тенисисти завърши с грешка от Григор, след като не прецени добре форхенд от диагонала, а Лайович получи три шанса за пробив. Първият не стана след чудесно пласиран удар по правата от Гришо, но при втория Лайович взе гейма.

1:2 Рибрейк! Гришо започна по-убедително в третия гейм на втория сет, но къса топка от него спря в мрежата, за да стане резултатът 30:30. Следващото дълго разиграване отиде в актива на Лайович, след като Григор загуби от своя баланс при диагонален удар и сърбинът завърши точката по правата. Той опита къса топка, но тя не стигна полето на българина и се стигна до равенство. Две поредни точки на Гришо пък върнаха пробива.

0:2 Пробив! Опонентът на Григор взе две поредни точки при сервис на българина, но все пак Димитров с хубав форхенд по правата скъси пасива си. Двойна грешка на Гришо даде шанс на Лайович на дваж пъти да вземе сервиса му. Още при първия това стана и сърбинът взе гейма.

0:1 Вторият сет започна със сервис на Лайович, като той спечели гейма си, оставяйки Григор на 30.

Сет 1:

Taйбрек и сет за Григор! Лайович спечели своя първи сервис в тайбрека, но Гришо стори същото при неговите две подавания. Мини-пробив бе грабнат от Гришо, след като порази по диагонала Лайович, а сервисът на нашия тенисист продължи да работи добре и Гришо стигна до 4:1. Димитров подсече бекхенд по правата, като топката падна неудобно за Лайович, който не успя да отиграе диагоналния си форхенд и Гришо стигна до 5:1. Нова точка за Григор на сервис на опонента му даде много сериозно предимство, за да може той да сервира за първия сет. Първият опит бе неутрализиран от Лайович 6:2, но грешка в мрежата на сърбина даде сета на българина.

3:3 Пробив! Аут на Лайович даде предимство на Гришо в гейма, а мощен бекхенд по правата принуди сърбина да сбърка в мрежата. Все пак Гришо не изигра добре дълбок форхенд от Лайович, а при последвалия сервис Лайович „привика” Григор на мрежата, но той бързо стигна топката и стигна до две точки за връщане на пробива. Първата възможност бе пропусната от хасковлията, а страхотен изстрел в ъгъла на корта от Лайович доведе до изравняването. Двамата влязоха в „надстрелване” от средата на корта, като по-амбициран бе Гришо и взе гейма, неутрализирайки пробива на Лайович.

2:3 Гришо сервира дълбоко в петия гейм, а Лайович при втория си удар намери мрежата след бекхенд. Последва мощен сервис от Гришо, който не бе по възможностите на сърбина. Нов мощен сервис от българина го изведе до 40:0, а ас по правата спечели петия гейм в срещата за Гришо.

1:3 В хода на срещата двамата намериха по-силен ритъм и разиграванията ставаха по-дълги и зрелищни, но Лайович спечели своето подаване за 3:1.

1:2 Пробив! Изклюителният финес на Григор се прояви в третия гейм, когато с блестящ сечен бекхенд принуди Лайович да тръгне към мрежата, след като при предишния форхенд го бе „изхвърлил” от корта, но сърбинът не успя да догони топката и Гришо взе предимство в гейма. При следващото разиграване Гришо сбърка удар по правата, но Лайович форсира свой форхенд и Гришо дръпна с 40:30. Лайович показа по-здрави нерви в края и успя да обърне Григор, за да вземе първия пробив в срещата.

1:1 Душан Лайович също се справи добре със своя сервис-гейм, макар да допусна две точки от Григор. След първите два гейма в Белград се вижда, че тенисът, който двамата предлагат е доста добър.

1:0 Мачът започна с дълго разиграване, което Гришо спечели на свой сервис. Последваха блестящи сервиси от Гришо, като всеки първи влизаше, а Лайович не успя да удържи темпото на българина.