Бившият полуфиналист в София Мартин Клижан намери място в основната схема на DIEMA XTRA Sofia Open. Достигалият до №24 в света словак постигна това след обрат след италианеца Салваторе Карузо - 1:6, 6:4, 6:3.

Клижан започна мача много разпиляно, грешките от ракетата му бяха твърде чести, а в същото време Карузо го затрудняваше с дълбоките си форхенди. Резултатът бе два ранни пробива и 4:0 за италианеца преди словакът изобщо да се запише в резултата. 

И следващото му подаване обаче бе пробито и след 25 минути игра сетът бе в историята.

Карузо имаше предимството да сервира за старт на втората част, но това се оказа по-добре за Клижан. Той се възползва от липсата на първи сервис на съперника, заигра по-прецизно и това доведе до първи пробив за него в мача, последван от затвърждаване на 0.

Като цяло сякаш в този трети сет и двамата вдигнаха нивото на тенис, което доведе и до няколко много качествени и продължителни разигравания.

Сервиращите обаче успяваха да спечелят подаванията като единствено в четвъртия гейм Клижан трябваше да спасява брейкбол. При 5:3 Карузо сервираше за оставане в мача, нервите взеха връх и няколко непредизвикани грешки от форхенд доведоха до нов пробив и победа за Клижан, който продължава към основната схема.

В нея място намери и Йозеф Ковалик, който се справи с 6:3, 6:3 срещу германеца Оскар Оте, който в неделя победи драматично Александър Лазаров.

Гулбис ни върна към славните си дни и победи №1 в квалификациите