Втората ракета на Босна и Херцеговина Мирза Башич е сред участниците, които преодоляха квалификациите на DIEMА XTRA Sofia Open. Той се справи със сънародника си Томислав Бръкич с 2:0 сета и е в основната схема на турнира. 

В първия кръг от пресявките босненецът се справи с българската надежда Александър Лазов, като му трябваха два часа и половина, за да го преодолее. Срещу Бръкич обаче задачата му беше далеч по-лесна и той го би със 7:5, 6:4 за малко повече от 80 минути. 

Първият сет беше решен от един-единствен пробив, който дойде в последния възможен гейм преди тайбрека. Преди това изненадващо Башич беше тенисистът, на когото се наложи да спасява точки за пробив, при това три - една в първия и две в петия гейм. 

Той обаче се възползва от първия си брейкбол, който се оказа и сетбол, като по този начин поведе с 1:0 сета след 7:5. Нещата се развиха почти огледално и във втората част. С малката разлика, че в нея нямаше точки за пробив. 

Двамата бяха безпощадни на собствен сервис, докато Бръкич не се пропука в десетия гейм. Тогава се откриха цели четири мачбола пред Башич, той използва последния от тях и вече е в първия кръг на основната схема след 6:4 във втория сет.