Бившият лидер в световната ранглиста при мъжете Рафаел Надал се завърна на корта след дълго отсъствие. Но то не беше белязано по начина, по който е свикнал, а именно с победа. Испанецът падна от южноафриканеца Кевин Андерсън на демонстративния турнир в Абу Даби. 

Матадора взе първия сет с 6:4, но после преклони глава след 3:6, 4:6. Така той ще срещне в следващия си мач загубилия в двубоя между Новак Джокович и Карен Хачанов в битка за третото място на турнира в Обединените арабски емирства. 

Надал имаше проблеми при посрещането на мощните сервиси на съперника си и това си пролича особено във втория и третия сет. Това беше първи мач за испанеца от 113 дни насам, след като отпадна на US Open и повече не се появи на корта през изминаващата година в официален мач. 

"Това не е най-добрият старт на сезона, но трябва да вървя стъпка по стъпка, за да мога да възстановя напълно тялото си след тази поредица от травми и дългия ми престой извън корта", обяви Надал. Заради болежките си, той участва само в 9 турнира през 2018 г., повечето от които на клей.