Най-добрият ни тенисист на сингъл при мъжете Григор Димитров е само на победа разстояние от третия си финал за 2017 година. След титлите в Бризбейн и София, сега 26-годишният хасковлия има шанс да още повече да вдигне самочувствието си преди своя любим турнир от Големия шлем – „Уимбълдън”.

Контузен руснак почти стори немислимото срещу Гришо

Жесток Григор изстрада стилен обрат срещу Бенето

Димитров изнесе блестяща тенис лекция срещу Харисън

Поредното препятствие на престижния турнир „Куинс Клъб” е добре познатият Фелисиано Лопес. Двамата излизат на Централния корт в лондонския тенис комплекс около 17 часа днес, като преди тях ще се изиграе другият полуфинал между Жил Мюлер (Люксембург) и Марин Чилич (Хърватия). Именно в двубой срещу Лопес през 2014 година отново в Лондон Григор завоюва първата си и единствена досега ATP титла на трева. Двубоят беше повече от епичен и продължи над 2 часа и половина, за да се разреши в три тайбрека. Испанецът взе първия от тях с 10:8 точки, а Димитров изравни сетовете с категорично 7:1, преди това отразявайки мачбол за Лопес при 6:6 гейма. Чак в третия сет двамата си размениха по един пробив, а в заключителния тайбрек българинът триумфира с 8:6.

В тазгодишното издание на турнира Димитров е шести поставен в схемата, като той и Чилич са единствените от фаворитите, оцелели до тази фаза. По пътя си до мача с Григор непоставеният Лопес отстрани куп солидни опоненти. В първия кръг той надви в два сета вторият в схемата Станислас Вавринка, а след това взе чиста победа и над Жереми Шарди. Последва епичен четвъртфинал в три сета срещу 7-ия в схемата Томаш Бердих, като в крайна сметка и чехът подви коляно.

Формата на 35-годишният ибериец със сигурност впечатлява, но не бива да се пренебрегва позитивната серия на Григор срещу него. Двамата имат 3 мача един срещу друг дотук, като родният тенисист спечели последните два. Съвсем наскоро те се изправиха един срещу друг в демонстративния турнир Tie Break Tens (клей) в Мадрид, където регламентът предвиждаше по един тайбрек до 10 точки. Във финала хасковлията се наложи с 10:7 точки, а мачът се игра в началото на май, когато Лопес беше 37-и в света. В момента испанецът е 32-и, което също е показателно за тенденциите в представянето му.

Със сигурност двамата с Григор ще представят нов епичен мач, тъй като последните им два двубоя завършиха в три сета. Българските фенове на тениса ще могат да проследят всичко най-интересно от сблъсъка с Gong.bg, а срещата ще бъде достъпна и в телевизионния ефир благодарение на Mtel Sport 1.