Българската звезда в мъжкия тенис Григор Димитров постигна първата си победа на трева за 2017 година. Хасковлията стори това по категоричен начин срещу Райън Харисън в първия кръг от турнира "Куинс Клъб" в Лондон. За по-малко от час на корта 26-годишният българин съкруши опонента си с 6:3, 6:1.

Краткото времетраене на срещата говори достатъчно колко едностранчив беше очаквания с интерес сблъсък на двама тенисисти от топ 50 (Харисън е 41-и в световната ранглиста). В английската столица Димитров бе пълен господар на събитията, като не даде нито една точка за пробив на съперника, а сам реализира цели 4 (един в първия сет и три във втория). Българинът следваше тактическия си план с прецизност и концентрация, като в първия сет допусна едва 3 непредизвикани грешки.

Харисън се оказа още по-слаб дразнител във втория, когато и негативните емоции при него взеха връх. Дори мощният сервис на американеца трудно го спасяваше, което добави още към впечатлението за голямата разлика в класите. Това бе трети успех на Димитров над този противник от общо 4-те им мача дотук. В следващия етап от надпреварата  Димитров очаква победителя от битката между Джеймс Уорд и ветерана Жулиен Бенето, проправил си път дотук през квалификациите.

Първи сет - 6:3

Откриващият гейм имаше известна интрига главно заради добрите ретури на американеца. Харисън взе първата точка, а след това поведе и с 15:30, преди сервисът на Димитров да заработи по-добре. Българинът без много усилия стори нужното, за да поведе с 1:0 в геймовете. Първата почивка дойде при 2:1 за Гришо без пробиви и с подчертана доминация на сервиращия тенисист.

Когато началният удар се върна при Харисън, Димитров сякаш превключи на различна скорост. Той с лекота разгадаваше намеренията на противника, който по някаква причина зачести излизанията на мрежата. Григор заложи няколко елегантни капана и стигна до две точки за пробив при 15:40. Още при първата Харисън се отказа неподготвен, излизайки отново напред с лош удар. Григор стреля в тялото му с минаващия, а после трябваше да изпълни още две волета, но взе точката и реализира пробив - 3:1. Димитров си свърши работата по перфектен начин в следващия гейм, когато бе нужно да затвърди постигнатото. Началният удар беше познатото оръжие, докато в играта на Харисън отсреща като че ли липсваше посока.

С цената на немалко усилия Харисън прекъсна пропадането си, за да вземе своето подаване за 2:4. В последвалия сервис гейм на Гришо той обаче влезе в ролята единствено на зрител. Григор не даде нито една точка на противника си, правейки голяма крачка към спечелването на първия сет. То можеше да стане факт с нов пробив, тъй като дори с началния удар на своя страна, Харисън трудно намираше отговор, когато Димитров навлизаше вътре в корта, за да отиграва топките. Българинът имаше шанс при 30:40 да приключи всичко, като добрите сервиси спасиха американеца, както и един бекхенд по правата в аут зад основната линия. Всичко това се оказа отлагане на неизбежната развръзка, която стана факт след още един перфектен сервис грейм за българина - четири поредни точки след изобретателни начални удари (включително и един от втори опит) и 6:3 само за 28 минути игра.

Втори сет - 6:1

Вторият сет още от самото си начало тръгна зле за Харисън. 25-годишният американец бързо се озова с три точки пасив - 0:40. Димитров много мъдро поигра по нервите на опонента си, отказвайки да бъде агресивен. Харисън спаси първия брейкбол с добър минаващ удар по правата от бекхенд. При следващото разиграване обаче той допусна елементарна грешка от форхенд, изпълнен точно преди сервис зоната - пробив за Григор и 1:0. Харисън толкова се ядоса на елемтарно подарената точка, че грабна резервната топка в джоба си и я хвърли нависоко и далеч в отсрещната трибуна.

Пробивът не беше особено лесен за затвърждаване, тъй като Димитров игра някак безразлично в своя сервис гейм. Българинът допусна две непредизвикани грешки, които закрепиха донякъде надеждите на Харисън. Американецът обаче сам се саботира, демонстрирайки слаби нерви и изпращайки топката в аут при последното разиграване - 2:0 за Димитров. Харисън се разписа в сета, за да намали до 1:2, но бързо му се наложи да преглътне нов тежък сервис гейм на Гришо. За трети път в мача хасковлията спечели подаването си без да даде нито една точка на съперника - 3:1.

В следващата част Григор отново респектира Харисън с присъствието си на корта. Движението на българина беше близо до перфектното и често изглеждаше така, сякаш той предугажда всички намерения на американеца. Притиснат до ъгъла, противникът на Гришо продължи да греши. Димитров получи две поредни точки за пробив при 15:40, а още при първата гневният Харисън стреля в аут, а после гневно удари обувката с ракетата си - 4:1.

Съдията на стола предупреди американеца да спазва прилично поведение, макар че той дотолкова се бе отдална на негативните емоции, че не успя да притисне по-сериозно Гришо в последвалия колеблив сервис гейм. Харисън стигна до 30:30, когато направи неочаквана грешка от форхенд, стреляйки в мрежата. последната му надежда се изпари с чудесно изпълнен начален удар от българина - 5:1.

Съкрушеният Харисън буквално се предаде пред вдъхновената игра на Димитров, за да предаде мача с трети пробив. Двойна грешка даде на Гришо два поредни мачбола, като първият бе спасен от американеца. След това нашенецът го вкара в дълго разиграване и дежурния аут по дължина дойде, за да прати Григор във втория кръг.