Водачът в световната ранглиста по тенис Карлос Алкарас се класира за полуфиналите на турнира по тенис от сериите АТП 500 в зала в Базел.

Испанецът нямаше големи затруднения срещу сънародника си Пабло Кареньо-Буста и го надигра с 6:3, 6:4 за час и 41 минути игра.

Алкарас реализира един пробив в първия сет и два във втория, в който обаче и допусна веднъж да загуби подаването си. Той обаче бе много по-стабилен от Кареньо-Буста във важните точки и спечели доста по-сериозен процент от точките, разиграни на първи сервис.

За испанеца това е победа номер 55 в 66 мача тази година и девети полуфинал. В предишните осем той постигна седем победи, като загуби на тази фаза единствено от сънародника си Рафаел Надал в Индиън Уелс.

На полуфиналите Алкарас ще срещне поставения под номер 3 в схемата Феликс Оже-Алиасим. Канадецът постигна 11-а поредна победа след 6:2, 6:3 над Александър Бублик от Казахстан. Оже-Алиасим реализира по два пробива и в двата сета, като за това много му помогна и огромното количество двойни грешки, които направи съперникът му - цели 7.

В същото време Оже-Алиасим бе максимално прецизен на свой сервис и Бублик не стигна до нито една точка за пробив в целия мач.

В другия полуфинал в турнира също ще има испанско присъствие, след като Роберто Баутиста Агут си осигури място сред четиримата най-добри. На четвъртфиналите той надигра любимеца на швейцарската публика Стан Вавринка със 7:5, 7:6(5).

Мачът между двамата ветерани бе много равностоен и продължи над два часа, макар че Баутиста Агут почти постоянно стигаше до точки за пробив. Испанецът обаче реализира само два от 14-те брейкбола, до които достигна, докато успеваемостта на Вавринка бе 50 процента - едно от две.

И трите пробива в мача дойдоха в първия сет, а във втория Баутиста Агут стигна до успеха с тайбрек, който спечели със 7:5 точки. В него Вавринка водеше с 5:3, но швейцарецът загуби последните четири разигравания, а с това и мача.

За място на финала Баутиста Агут ще играе с победителя от двойката между датчанина Холгер Руне и французина Артур Риндеркнех.