Тенис сезонът наближава своя край. Остана ни само да разберем кой ще триумфира на световното отборно първенство, „Kупа Дейвис“, а след това предстои и младежкият Мастърс на 8-те най-добри млади тенисисти до 21 години.

За пореден път, финалите на  ATP не разочароваха и се превърнаха в истински спектакъл. Станахме свидетели на изключителни двубои през цялата минала седмица, а очакванията  за оспорвани  битки напълно се оправдаха. Италианците също имаха своите големи поводи за радост, след като Яник Синер показа огромно израстване и още отсега даде да се разбере, че през 2024 година ще бъде много опасен.

22-годишният представител на домакините заслужава само страхотни думи за представянето си, а подкрепян от феноменалната публика в Торино, Синер направи забележителни неща. Да, накрая Новак Джокович отново триумфира с трофея, за 7-ми път в своята кариера, но сякаш хората вече свикнаха да определят сърбина просто за непобедим и недостижим поне към днешна дата.

Вижда се, че Ноле много трудно може да бъде спрян и макар че излезе с доза късмет от групите, благодарение точно на Яник Синер, Джокович просто бе повече от убедителен, когато трябваше. Първо, в полуфиналите, той не остави никакви шансове на световния номер 2, Карлос Алкарас, а след това в мача за титлата стори същото и срещу Яник Синер, от когото загуби в груповата фаза на турнира.

В последните два мача, 24-кратният шампион от Големия шлем толкова много вдигна нивото, че буквално не остави шансове на своите опоненти. Както изглежда, световният номер 1 няма никакво намерение да се отказва и е твърдо решен да покорява още нови върхове и да чупи рекорди. В Торино обаче със сигурност видяхме, че бъдещето на тениса е в „добри ръце“. Синер, Алкарас и Руне могат да оформят едно страхотно съперничество през следващите години, а датчанинът, въпреки че отпадна в групите, отново показа, че разполага със страхотен потенциал.

Работата на Холгер Руне с Борис Бекер вече дава своите плодове, а съвсем наскоро стана ясно, че двамата ще продължат съвместната си работа и през 2024 година. Това безспорно бе едно от най-силните издания на финалите на  ATP помрачено единствено от контузията на Стефанос Циципас, който трябваше да бъде заменен в последствие от Хуберт Хуркач. Стана ясно, че финалната надпревара за сезона ще остане в Торино поне до 2027 година, което е чудесна новина за феновете на тениса в Италия. Отминалият турнир само затвърждава какво ни очаква през новия сезон, а всички фенове с огромно нетърпение очакват и завръщането на Рафаел Надал на корта. Самият Джокович си пожела да има възможността да изиграе поне още един мач срещу „матадора“, а както се вижда младежите настъпват с пълна сила. Новак Джокович за пореден път доказа и показа, че е най-добрия тенисист на планетата, за повечето специалисти и най-великият в историята на тениса. Какво ще се случи през 2024 година, тепърва ще разберем.