Яник Синер може да стане номер 2 в ранглистата, ако спечели Индиън Уелс, а в бъдеще да мечтае дори за лидерската позиция в ранглистата.

Това обаче може да стане само ако постигне същото или по-добро класиране в надпреварата в Индиън Уелс от Алкарас. Прогресът на италианеца е постоянен и до момента не е побеждаван през календарната 2024. Това за пореден път бе потвърдено при победата му над Бен Шелтън в два сета за час и 38 минути игра.

Невероятната серия на Синер започна на Уимбълдън през 2023 година, спечели Мастърса в Торонто, а 2024 започна с триумф на Аустрелиън Оупън, последван от победа в Ротердам.

До финала на Ролан Гарос той дори може да изпревари и Новак Джокович на теория. Загубата на сърбина от Лука Норди му отнема точки, защото не може да си защити актива от миналия сезон. Има и чисто психологически ефект, защото Алкарас и Синер осъзнават, че Джокович може да бъде уязвим. Сърбинът още няма титла през календарната година.

Ако Синер спечели турнира ще застане на 815 точки от първата позиция. Джокович ще трябва да си защитава точките и на Ролан Гарос, така че италианецът има чудесна възможност при перфектно свое представяне да се окаже на върха. В момента вече не изглежда утопично Синер да се окаже номер 1 в тениса в началоот на месец юни.