Той може и да не завърши кариерата си с всички рекорди, които има срещу името си в момента, но със сигурност ще бъде смятан за един от най-великите, ако не и най-великият тенисист, някога стъпвал някога на тази земя. Дами и господа, това е Роджър Федерер. 

Вече на 38 години Маестрото е в залеза на кариерата си, но днешната дата ще остане паметна както за него, така и за този спорт като цяло. А причината е, че на 30 септември през вече много далечната 1998 г. великият швейцарец спечели първата си победа в основната схема на АТР-турнир. 

Тя дойде на турнира в Тулуза в зала, където под обстрела на бъдещата легенда първа жертва падна тогавашният №45 в света Гийом Рау, който по един или друг начин завинаги ще остане в историята за това. Бъдещият хегемон на корта побеждава с 6:2, 6:2, като трябва да се отбележи, че започва надпреварата във френския град, като... №878 (!) в света! 

И това не е единственият му успех там. Освен, че минава през квалификациите с три победи, той побеждава във втория кръг и 43-ия в света австралиец Ричард Фромбърг. И за да стигне до четвъртфиналите, където е отстранен от бъдещия шампион в турнира Ян Симеринк, тогава №20 в ранглистата. 

След този подвиг, който загатва какво се крие в способностите на 17-годишния тогава Федерер, той се концентрира върху юношеските си изяви и талантът му избуява с пълна сила малко по-късно. Но от този 30 септември 1998 г. досега той е спечелил цели 1229 победи във всичките 1496 мача, в които е участвал. 

Само Джими Конърс, който игра до дълбока спортна старост, има повече мачове и победи от Маестрото в кариерата си. Американецът завърши с 1274 успеха в 1556 двубоя, като тези негови рекорди са в обсега на Федерер, ако продължи да се състезава още поне една пълна година.