След феноменалното представяне на US Open, Григор Димитров сякаш се върна на стария път на колебливите изяви. След само един елиминиран съперник в Ченду, сега той отпадна още на старта на турнира в Пекин, като не успя да преодолее 36-ия в света Андрей Рубльов. 

За малко повече от час на корта руснакът надделя с 2:0 сета (6:2, 7:5) и остави българския си съперник да размишлява върху играта си и да се готви за започващия другата седмица турнир от сериите Мастърс в Шанхай. 

Това беше четвъртият мач между двамата и Рубльов изравни баланса в тях с втората си победа. Той надделя в дебютния им сблъсък на US Open 2017, когато хвърли една от бомбите във втория кръг на турнира. После Гришо навакса на Australian Open и в Ротердам в началото на 2018 г., но сега пак се оказа на губещата страна. 

В този мач българинът игра нервно, личеше си напрежение, което сковаваше ръката му. И това си пролича най-вече в първия сет. В него той допусна ранен пробив, а като цяло сервисът му не вървеше. После се стигна и до още един пробив в полза на руснака, който в крайна сметка лесно спечели частта с 6:2. 

Като цяло, нищо не вървеше в играта на българина в тази част, а и в началото на втората. В нея той допусна ранен пробив, който съперникът му затвърди и дръпна с 3:1. Точно тук някъде Димитров се ядоса, намери играта си и изигра най-силните си геймове в двубоя. 

Той не само върна пробива, но го затвърди и направи мача страхотен. Но Рубльов отвърна на предизвикателството и последните геймове бяха истинско украшение. Ръката на Григор обаче отново трепна в 11-ия гейм, допусна леки грешки и се стигна до два брейкбола за руснака, като още при първия Димитров допусна непредизвикана грешка от воле и това предреши изхода от двубоя. 

После Рубльов имаше лесната задача да затвори мача на свой сервис, не сбърка нито веднъж и така отстрани първата ракета на България. В следващия кръг той ще срещне победителя от мача между Михаил Кукушкин и 6-ия поставен в схемата Фабио Фонини. 


МАЧЪТ НА ЖИВО:

Втори сет - 5:7 

5:7 - Всичко свърши! Гейм, сет и мач за Рубльов! Отново добре пласирани сервиси на руснака, отново непредизвикани грешки от българина и всичко свърши така, както и започна в този сет. Димтиров е аут още в първия кръг на турнира в Пекин. 

5:6 - Пробив за Рубльов! Тъкмо, когато Гришо вдигна нивото на свой сервис, дойде и този гейм, в който пак беше неузнаваем. Отново ръката му трепна, загуби лесни точки, в които предимството беше негово и на практика подари гейма на руснака. Вместо да спаси лесно брейкбол, той прати лесно воле в аут, така че сега ще му се наложи да спасява участието си в турнира на сервис на руснака. Трудна задача...

5:5 - Страхотен тенис и от двамата и ще е наистина жалко, ако мачът приключи в два сета. Гришо пресили ретурите си в два случая, в които можеше да реализира точка директно. Рубльов пък беше като стена от основната линия и в крайна сметка изравни за 5:5. 

5:4 - Най-хубавият гейм в мача до момента, изпъстрен с прекрасни дълги разигравания. И макар да се стигна до 40:40, Димитров успя да се измъкне и да затвори гейма на сметката си с прекрасна къса топка, която принуди Рубльов да отиграе в аут. 

4:4 - Рубльов показа, че е корав играч и спря спада в играта си. Хубавите му сервиси се оказаха силно оръжие и макар да се стигна до дълги разигравания на няколко пъти, взе подаването си и изравни резултата. Но сега вече никой няма предимство от пробив. 

4:3 - Григор обръща развоя в този сет, който доскоро изглеждаше безвъзвратно изгубен. Той овладя играта си, започна да пласира безпощаден първи сервис, принуди Рубльов да бърка и се видя, че връща нивото си. Предстои важен сервис-гейм на руснака, който може да се окаже повратен в тази част. 

3:3 - Григор върна пробива! Страхотен гейм, в който се видя отново, че руснакът не е нищо особено, а просто Григор трябва да се успокои и концентрира. И когато това се случи, се видя как Рубльов греши детински и ако не е българинът да му подарява точки, ще има много трудности. Руснакът допусна три брейкбола и макар да спаси два от тях, капитулира на третия и всичко започва отначало в този сет. 

2:3 - Гришо се ядоса! Българинът показа хъс, надъха се след няколко добре отиграни топки, първият му сервис заработи и Рубльов беше само зрител в тази част. Макар да реализира една точка, той не направи нищо съществено. Първата ни ракета намали резултата, но изостава с пробив. 

1:3 - Нов гейм на сметката на Рубльов. Руснакът пласира добре насочени сервиси, които затрудниха посрещането на българина и му дадоха предимство в разиграванията. В крайна сметка даде само точка на Димитров, който отново имаше солидна доза грешки. 

1:2 - Най-после сравнително лесен гейм за българина, който взе подаването си, давайки само точка на съперника. Този път той пласира хубави сервиси, но и Рубльов сбърка лесни точки, показвайки, че изобщо не е страшилище. Григор спешно има нужда да успокои играта си, за да търси обрата. 

0:2 - Руснакът затвърждава пробива си. Въпреки че имаше наченки на събуждане у Димитров, който стигна до 30:15 на сервис на съперника, после Рубльов взе всичко в ръце, реализира три поредни точки и се измъкна от опасната ситуация. 

0:1 - Ужасно начало на втория сет с пробив за Рубльов! Григор продължава да е нервен и да греши лесни топки, което му изигра отново лоша шега и позволи на съперника му да стигне до три брейкбола и в крайна сметка да стигне до пробив на нула. Гришо има спешна нужда от промяна в играта си!

Първи сет - 2:6

2:6 - Сет за Рубльов! Руснакът не показва нищо впечатляващо както и в този гейм, така и в целия сет. Но сковаността и нервите на Гришо му помагат изцяло да води играта и да печели важните точки. Сега даде две точки на българина на подаването си, но те дойдоха след негови грешки, а Димитров така и не намери себе си в тази част. 

2:5 - Втори пробив за Рубльов! Отново нервност и напрежение сковаха играта на българина, който беше неузнаваем на сервис. Първото му подаване куцаше, а вторият му сервис беше атакуван постоянно от руснака. Димитров правеше грешка след грешка, което позволи на съперника му да стигне до две възможности за пробив, от които реализира втората след грешка на първата ни ракета. 

2:4 - Рубльов взима без особени проблеми подаването си, въпреки че не беше особено убедителен на първи сервис. Гришо обаче пресилваше ретурите и изстрелите си след тях, което не му позволи да запише повече от точка и да продължи да изостава с пробив. 

2:3 - Григор сам си създаде излишни проблеми в гейма, но го взе. Той поведе с 30:0, но допусна първо 30:30, а после се стигна и до 40:40. Все пак две грешки от ретур на Рубльов при втори сервис позволиха на българина да вземе подаването си и да намали изоставането си, но все още има да връща пробив. 

1:3 - Рубльов е безапелационен и затвърждава пробива! Страхотно подаване на руснака, отново не трепна при изпълнението на сервисите си и затрудни максимално българския си съперник. Григор реализира само една точка и нямаше никакъв шанс за рибрейк. Лошо начало на мача за Димитров. 

1:2 - Пробив за Рубльов! Ужасяващ сервис-гейм на Григор, който имаше огромни затруднения при сервиса си, допусна и двойна грешка, с която даде два брейкбола на съперника. Още при първия сгрещи наглед лесно воле, пращайки топката на метър в аут. Сега има планина за изкачване пред него, хубавото поне е, че се случи в началото на сета. 

1:1 Убедителен сервис-гейм и за Рубльов. Той пласира типичните за неговия стил мощни сервиси, при които не остави много шансове на българина, записа и асове, което му позволи да вземе подаването си на нула. 

1:0 - Добро начало на мача за Григор. Той сервира първи, като имаше съвсем леки колебания в началния си удар, но те не му попречиха да вземе подаването си. Той даде две точки на руснака, но в нито един момент не беше затруднен да си спечели гейма.