След великолепното представяне на Григор Димитров на US Open, първата победа над Роджър Федерер в официален мач и достигнатия 1/2-финал в Ню Йорк, сега предстои ново предизвикателство пред първата ни ракета. Китайската столица – Пекин, отново ще има привилегията да се наслади на изключителните му качества.

В многомилионния град се провежда турнирът от категория АТП 500, където най-добрият български тенисист играе редовно. Състезанието се провежда в комплекса, където се състоя тенис турнирът на Олимпийските игри през 2008 година, когато Рафаел Надал спечели златния медал. През 2011 година мястото се разшири и вече има 11 корта. Централният е с капацитет от 15 хиляди места, подвижен покрив и се казва Diamond Court, заради подобието на диамант.

Въпреки фиаското от Ченду, където българинът отпадна на ¼-финалите от Александър Бублик, играта му е обнадеждаваща, а мотивацията отново е налице.

Традиционно хасковлията се радва на изключителна популярност в многомилионния град, където много от местните фенове го обожават и изразяват подкрепата си от трибуните с български знамена, скандирайки името му. Той на свой ред им се отблагодарява, отделяйки им внимание за разговори, автографи и снимки.

Пекин е знакова спирка в календара за бившия №3 в световната ранглиста, тъй като тук той постигна първата си победа над 19-кратния шампион от Големия шлем – Рафаел Надал. Преди 3 години на ¼-финалите Гришо сложи край на прокобата, която тегнеше над него, тъй като в 5 от 7-те му поражения преди това бе много близо до победата, но Матадора съумяваше да го пречупи. Тогава той стигна до финала, където обаче отстъпи пред Анди Мъри, който само месец по-късно стана №1 в света.

През годините шампионът от Финалите на АТП за 2017 година е ставал автор на фамозни изпълнения под прожекторите на диамантената арена. Някои са именно срещу Надал. Ето и доста от тях.