Най-добрият български тенисист Григор Димитров за първи път в кариерата си ще играе на финал на силния турнир в Ротердам. Това стана факт след победа над Давид Гофен в полуфиналите след 6:3 и отказване на белгиеца. 

След първи сет, който беше наслада за всички любители на тениса, срещата тръгна оспорвано във втория, но още във втория гейм белгиецът заби топката в окото си, опитвайки се да парира един удар на българина и въпреки медицинския таймаут, не можа да продължи срещата. 

Така Григор ще участва в директния спор за трофея и то срещу новия най-възрастен номер едно в света Роджър Федерер. Двубоят е в неделя от 16:30 часа българско време.

Първият сет на този сблъсък предложи невероятен тенис и със сигурност всеки истински любител на тениса се е насладил максимално на видяното. Двамата направиха редица страхотни разигравания, като Гофен беше истинска стена от основната линия и спасяваше почти всичко. 

Агресивната игра на българина обаче му донесе аванс от пробив още в четвъртия гейм. Това обаче в никакъв случай не отказа белгиеца. Напротив. Гофен мобилизира всичките си сили в търсене на рибрейк. 

В седмия гейм на тази част за първи път белгиецът стигна до точки за пробив, но Гришо ги отрази, за да поведе с 5:2. Впоследствие опонентът му си взе подаването, за да се стигне до деветия гейм, който беше истинското украшение на този мач. 

В него Димитров поведе с 40:0 и по всичко изглеждаше, че ще затвори лесно сета. Но Гофен отрази и трите сетбола, впоследствие на свой ред имаше шанс да пробие, но Гришо спаси брейкбола. Последва гладиаторска размяна на удари и страхотен тенис. 

Българинът изпусна още два сетбола, а опонентът му имаше три нереализирани възможности за пробив. В тези моменти на Григор сервисът му леко куцаше, но той го намери в най-подходящия момент. При шестия си сетбол първата ни ракета заби страхотен ас и затвори частта на своя сметка. 

Вторият гейм започна с бърз гейм на нула за Гофен и всички предвкусваха страхотна битка. Но не би. Още във втората точка на втория гейм на втория сет белгиецът се опита да отрази един удар на Димитров и заби топката в окото си. Последва медицински таймаут, след който стана ясно, че той няма да може да продължи мача. 

Така българската звезда се класира на финала в Ротердам и се реваншира за миналогодишната си загуба на четвъртфиналите в този турнир от същия съперник. Финалната битка е в неделя следобед.  

Ето и как се разви двубоят гейм по гейм:

Първи сет: 6:3

1:0 - Гришо изигра уверен гейм на свое подаване и след хубави сервиси не остави много шансове на Гофен, въпреки че белгиецът записа една точка. Българинът стартира доста добре. 

1:1 - Гофен изравнява на свой сервис. Белгиецът започна леко тромаво в тази част, но постепенно набра инерция. Гришо реализира две точки в дългите разигравания, но не успя да стигне до шанс за пробив. 

2:1 - Още един сравнително равностоен гейм, в който Димитров показа класа. Сервисът му не спираше да тормози съперника и беше основното му оръжия за успеха в него, въпреки че Гофен показа добра защита на моменти и направи две точки. 

3:1 - Григор Димитров пробива! Страхотен тенис от двамата в четвъртия гейм на първия сет. Гришо стигна до първите две възможности за пробив в мача. При първата се стигна до дълго разиграване, в което в крайна сметка и с малко късмет Гофен се спаси. Но при второто, при което отново се стигна до дълго разиграване, Гришо беше безпогрешен и проби!

4:1 - Пробивът е затвърден! Гришо започна много силно това свое подаване и дръпна с 40:0. Гофен обаче се показа за пореден път като страхотен тенисист и върна две точки, но при третия си геймбол българинът показа здрави нерви и поведе с внушителния аванс от 4:1.

4:2 - Най-после лесен гейм и за Гофен. Белгиецът не срещна затруднения да вземе подаването си, поне що се отнася до резултата в него. Иначе в този гейм имаше няколко красиви дълги разигравания, но всички те бяха на сметката на световния номер 7. 

5:2 - Страхотен гейм и победа за Гришо в него! За първи път в двубоя на българина му се наложи да спасява точки за пробив, при това две. При първата имаше късмет след грешка на Гофен, а при втората показа характер. В крайна сметка сервисът му помогна в заключителните моменти на този гейм и Димитров опази преднината си от един пробив. 

5:3 - Гофен остава в първия сет. Белгиецът беше задължен да вземе този гейм, за да не приключи скоропостижно първата част. Той имаше доста трудности, но показа по-здрави нерви в дългите разигравания, които изобилстваха в този гейм. В крайна сметка, въпреки че Гришо направи три точки в него, трябваше да се примири, че остава на сметката на съперника. Но Димитров ще сервира за сета. 

6:3 - Гришо затваря сета след маратонски гейм, който не беше за хора със слаби сърца! Българинът поведе с 40:0 и по всичко личеше, че ще затвори лесно частта. Но съперникът му като стена върна всичко и отрази тези възможности. Впоследствие Гофен на четири пъти дори имаше възможност да върне пробива и да удължи сета, но Гришо прояви характер и ги отрази, въпреки че сервисът му не вървеше. Той прояви и старата слабост с двойните грешки, но все пак именно сервисът го извади от тежката ситуация. Димитров затвори сета с ас, като това се случи чак при шестия му сетбол. А преди това беше спасил четири брейкбола в маратонския гейм, продължил близо четвърт час! Но всичко е добре, когато свършва добре. 

Втори сет: 0:1 и отказване на Гофен

0:1 - Гофен повежда след лесен гейм на своя сметка, в който дори не даде възможност на българина да запише актив. Нищо общо с драмата от края на първия сет. 

! - Мачът е прекъснат, за да се окаже медицинска помощ на Давид Гофен. Белгиецът удари окото си при едно стоп-воле и се наложи да отиде до медицинската стая за преглед. Още не е ясно дали ще продължи мача. 

В крайна сметка се оказа, че Давид Гофен се е ударил лошо и не може да продължи двубоя. Така Гришо е на финал, а там чака победителя от мача между великия Роджър Федерер и непоставения ветеран Андреас Сепи.