Най-добрият български тенисист - Григор Димитров загуби мача си от втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати, който се играе в Ню Йорк заради пандемията на новия коронавирус, от унгареца Мартон Фучович с 1:2 сета (5:7, 6:4, 2:6) за 2 часа и 21 минути игра. Хасковлията показа добри неща в срещата, с които загатна за своето завръщане към най-добрата си форма. Умората, многото непредизвикани грешки и късметът, който съпровождаше през целия двубой унгареца, обаче бяха препъникамъка пред нашенеца.

Григор имаше реалния шанс да спечели срещата, при това в два сета, след като в първата част върна два пробива, но в края се пропука. През втората част ту единия, ду другия тенисист взимаше предимство, но в крайна сметка хасковлията стигна до успеха. В третата част темпото на игра спадна и може би малко по-добрата физическа форма на Фучович му помогна да елиминира Димитров.

Gulliver/GettyImages
7 снимки

Не трябва да бъдат подценявани непредизвиканите грешки от ракетата на Григор и честият късмет, който спохождаше унгарецът при по-рисковите му отигравания. В следващия кръг Фучович ще играе със сърбина Филип Краинович, който отстрани поставения под №2 в схемата Доминик Тийм. 


ГРИГОР ДИМИТРОВ – МАРТОН ФУЧОВИЧ 1:2 (5:7, 6:4, 2:6)

Първи сет - 5:7 (47 минути):

0:1 и пробив за Фучович - срещата не започна по най-добирия начин за Димитров, който допусна пробив още в откриващия си сервис гейм. 

0:2 - унарският тенисист успя да затвърди пробива си на 30 точки.  

1:2 - Григор успя да вземе първия си гейм в срещата и намали резултата. 

1:3 - по-добрата игра на Фучович продължи и той взе следващото си подаване на 0. Хасковлията сбърка два форхенда, а унгарецът си помогна с два добри сервиса в тялото на Григор. 

2:3 - с първия си ас по правата и след това с хубава атака на мрежата, която бе завършена с воле, българинът намали на 2:3.

2:4 - Димитров поведе с 30-0 в шестия гейм, но за нещастие унгарецът осъществи обрат и запази преднината си от два гейма. Хубава комбинация от бекхенди на унгареца обаче възстанови равенството. След това с ас и сервис-мрежа успя да си вземе гейма.

2:5 и нов пробив за Фучович - след две грешки от форхенд и бекхенд на Димитров се стегна до 15-40 за унгареца. Нов сбъркан форхенд от българина и се стигна до нов пробив.

3:5 и рибрейк на Григор, който обаче се нуждае от още един пробив - Григор започна да намира ритъма в играта си и в осмия гейм показа чудесна игра. След ретур-уинър от бекхенд и грешка на Фучович се стигна до шанс за връщане на единия пробив. Григор съумя да го направи от втория опит и намали.

4:5 - бързи три точки, едната след ас, и комбинация от сервис и печеливш форхенд доведоха нещата до 40:0. Две поредни двойни грешки за Григор не успяха да го сломят и той взе подаването си.

5:5 и вторият пробив е върнат - Димитров беше във възход и поведе с 30:0 в сервис-гейма на Фучович. Унгарецът не можеше да вкара първия си сервис и това доведе до три поредни шанса за пробив. Той съумя да го постигне от втората възможност. Резултатът бе изравнен.

5:6 и за съжаление нов пробив за унгареца - устремът на нашето момче бе спрян, след като се стигна до шанс за пробив за Фучович след грешки на българина от форхенд. Унгарецът обаче също не показваше добра концентрация в този момент, но все пак успя да пробие заради сбъркан бекхенд по правата от Григор.

5:7 и първия сет е на сметката на Фучович - Бързи три точки за Фучович му предоставиха шанс да вземе първия сет. Григор успя да върне едната точка, но от втория си опит унгарецът приключи сета.


Втори сет - 6:4 (48 минути):

1:0 - вторият сет започна ударно за Григор, който взе сервис-гейма си на нула.

2:0 и пробив за Димитров - страхотният старт на сета за Григор продължи, като хаковлията започна все по-уверено да се движи на корта, а магичен удар от бекхенд му спечели и пробив.  

3:0 - българинът бързо затвърди пробива, като направи и първия си ас за втория сет.

3:1 - първи гейм за унгареца във втория сет, като той успя да си помогне с два аса.

3:2 и Фучович връща пробива - Григор показа момент на колебание, от което се възползва унгарския тенинист. Той имаше и късмет, като един от уинърите му хвана линията, като по този начин пробивът бе върнат.

3:3 - бързи три точки за унгареца доведоха нещата до 40:0. Григор успя да върне едната точка и точно, когато бе притиснал съпреника си, от практически празен корт, той не успя да завърши точно и предаде гейма. 

3:4 и нов пробив за унгареца - Григор отново започна да показва колебливост, като трябваше да спасява нов пробив, след като изоставаше с 15:40. С хубави удари от дъното на корта обаче той притисна Фучович и успя да стигне до дюс. Нещата обаче отново се обърнаха и унгарецът се възползва от грешките на съперника си, за да осъществи нов пробив и четвърти пореден спечелен гейм.  

4:4 и моментален рибрейк за Григор - първата ни ракета успя да се отърси от шока и моментално върна пробива и то по категоричен начин на нула точки, подпомогнат след грешки на Фучович от форхенд.

5:4 - Димитров бързо поведе с 40:0, но след непредизвикани грешки Фучович намали до 40:30. Все пак Григор се измъкна и успя да поведе отново.

6:4 пробив и сет за Григор - Хасковлията получи шанс да затвори сета, след като дръпна с 40:15 след неуспешен опит за сервис-мрежа на унгареца. Последва дълго разиграване, при което двамата си отправяха много силни удари, но отново късметът покри Фучович, който хвана за пореден път линията с уинър от бекхенд по правата. След това се стигна до дюс след добра комбинация на унгареца. Григор получи нов шанс за затваряне на сета, но отново 84-ияв света бе покрит от късмета, след като не успя да удари добре топката, но тя кацна на филето и падна в половината на българина. Последваха два шанса за Фучович да затвори гейма, но и двата пъти Григор успя да ги спаси. На свой ред Григор получи нов сет-бол, след като изчака търпеливо момента за хубав удар по правата. Двойна грешка обаче спечели сета за Григор и равенство в мача!


Трети сет - 2:6 (46 минути):

1:0 - равностойно начало на решителната част, като и двамата тенисист не поемаха рискове - 30:30. Григор натисна и успя да вземе следващите две точки, с което и сервис-гейма си.

1:1 - гейм, в който Фучович започна често да греши елементарни удари, но все пак удържа и си взе подаването.

2:1 - Григор отнво трябваше да спасява точка за пробив, след двойна грешка, но успя да да вземе подаването си и тоново излезе напред.  

2:2 - двамата тенисисти изглежда, че се поумориха, като и темпото на игра рязко спадна. Липсваше тази експлозивност от първите два сета. Фучович успя да си вземе подаването, като той продължаваше да хваща линните на корта с почти всеки свой удар. 

2:3 и първи пробив в третия сет, който е на сметката на Фучович - унгарецът продължи да разчита на късмета, като в комбинация с грешките на Григор, се стигна до пробив.

2:4 -  без особени затруднения унгарският тенисист се взе подаването и затвърди пробива. 

2:5 и нов пробив на Фучович - за съжаление Григор започа все по-често да бърка и ентусиазмът му явно спадна. Първият сервис също не влизаше, а той предаде гейма и след двойна грешка.

2:6 сет и мач за унгареца - Григор тотално се срина физически и бързи три точки осигуриха на Фучович мач-бол. Още първият бе реализиран, с което се сложи и край на сблъсъка!