Григор Димитров за първи път проговори за евентуалното си участие на Sofia Open 2019. За съжаление обаче ракета №1 на България призна, че взетото решение е да не участва в надпреварата в "Арена Армеец". Той мотивира това решение с факта, че според него това е "частен турнир" и не би трябвало да има напрежение от неучастието му. 

Според Григор начинът да се помогне на българския тенис минава е друг като призова да се помага "по правилния начин". В същото време той увери, че феновете в България все пак ще имат шанс да го видят.

"За момента не изглежда много добре (шансът да играе в София б.р.), решили сме да играем Ротердам и Акапулко, знам, че може да е разочарование, но не виждам защо трябва да има напрежение да играя в един частен турнир", заяви Григор в Монте Карло пред bTV.

А за разочарованието на феновете отговори: "Разбирам го това нещо, те пак ще ме видят. Има неща, които искаме да направим в България. Това е частен турнир. Защо трябва да правим частен турнир? Защо трябва да правим частен турнир, ако може да направим нещо повече, да се даде шанс не само на АТР играчи, а на нашите си играчи, за българите, защо да нямаме повече Фючърси и Чалънджъри в България?" 

"Защо да не даваме шанс на повечето играчи? Ако се помага, нека се помага по правилния начин."