Неделя е много специален ден в тениса. Причината е проста: именно в неделя се провеждат финалите в турнирите. Неслучайно Григор Димитров сподели наскоро в София, че неделя е любимият му ден за игра.

Да, за съжаление тази неделя българинът няма да излезе на финала в Ротердам, но това не прави предстоящият този следобед двубой по-малко интересен. В битката за трофея един срещу друг ще се изправят Жо-Вилфред Цонга и Давид Гофен.

Мачът е от 16,30 часа и ще бъде предаван пряко по Mtel Sport 1.

Сблъсъкът Цонга - Гофен определено изглежда непредвидим като единственото сигурно е, че ще станем свидетели на много качествен тенис от двама различни по стил тенисисти.

Гофен вече е на финал в Ротердам, смачка Ербер

Цонга стигна до първия си финал от 17 месеца насам, побеждавайки категорично с 6:3, 6:4 шампиона от 2014 Томаш Бердих. Французинът записа и победа №400 на АТП тура, а демонстрираната игра през цялата седмица му дава увереност, че може да постигне и успех №401 още в неделя.

От другата страна обаче ще бъде един тенисист в невероятна форма. Давид Гофен стигна до втори финал за две седмици, побеждавайки квалификанта Пиер-Юг Ербер с 6:1, 6:3. Преди това на четвъртфиналите белгиецът взе частичен реванш за пораженията от Григор Димитров в Мелбърн и София, и с впечатляващ тенис победи българина.

Условията в "Ахой Арена" допадат и на двамата финалисти, които ще опитат да стигнат до успеха, използвайки оръжията си. Цонга със сигурност ще се надява мощният му сервис да влиза в корта и с атакуващата си игра ще търси развръзката в разиграванията. В същото време Гофен ще опита да контролира случващото се на корта с перфектното си движение по корта и изчистена от грешки игра от основната линия. Срещу Григор Димитров белгиецът, който в понеделник за първи път в кариерата си ще попадне в топ 10 на ранглистата, показа, че когато се налага, може и да бъде много атакуващ.

Гофен: Страхотно е да бия най-после Григор, след толкова загуби

В преките двубои между двамата Цонга има предимство от 3:2 победи. Гофен обаче спечели последната им среща - на Мастърса в Рим (клей) през 2015 - 6:2, 4:6, 7:5. Освен това белгиецът триумфира и в единствения им мач на хард - 1:6, 7:6(5), 7:5 в залата в Метц през 2014.

Залогът е голям - 500 точки за световната ранглиста и АТП трофей, какъвто и двамата не са печелили доста отдавна. Последният турнирен успех за Цонга дойде в Метц през 2015. За Гофен също Метц е последното място, на което е вдигал трофея, а това се случи през 2014. Оттогава насам белгиецът е в серия от 6 поредни загубени финала и ще даде всичко от себе си, за да прекрати тази негативна серия.

Цонга или Гофен? Кой ще вдигне трофея в Ротердам? Отговорът - от 16,30 часа по Mtel Sport 1!