Световният №1 Новак Джокович показа впечатляваща ефективност, която се оказа ключова, за да успее сърбинът да се превърне в първия финалист на Мастърс турнира в Мадрид. На корт "Маноло Сантана" Джокович преодоля намиращия се в изключителна форма Доминик Тийм след два тайбрек сета - 7:6(2), 7:6(4).

Ноле успя да постигне три пробива в хода на мача от точно толкова шансове затова. В същото време Тийм пропусна доста шансове като на свой ред завърши с успеваемост 3 от 10. В крайна сметка и двата сета се решиха след тайбрек, в който големият опит и липса на грешки от страна на Джокович бяха ключови за успеха.

За Ноле това е първи финал от Аустрелиън Оупън насам и трети в Мадрид, където в предишните си два спечели титлата. Той сложи край на серията от осем поредни победи за Тийм, който триумфира в Барселона, а в петък победи Роджър Федерер на четвъртфиналите.

Така в неделя Джокович ще има шанса да изравни Рафа Надал по Мастърс титли с 33. А на пътя му към това постижение може да се окаже именно Надал, който по-късно среща Стефанос Циципас във втория полуфинал.

Тийм бе спечелил последните два мача между двамата и началото подсказа за трети пореден успех. Австриецът поведе с 3:1 преди Джокович да използва първия си шанс за пробив, за да изравни за 3:3. Тийм продължи да играе по-успешно и в деветия гейм имаше два шанса за втори пробив. Такъв не се получи и се стигна до тайбрек, в който Джокович показа най-доброто от себе си.

В началото на втората част предимството отново изглеждаше на страната на Тийм. Той пропусна шансове за пробив и в двата начални сервис гейма на съперника, след което проби за 4:2. Джокович обаче отвърна с рибрейк, а след това самият той проби за 6:5. Сърбинът сервираше за спечелване на мача, но пък в този момент направи няколко поредни грешки и така пак се стигна до тайбрек. Той бе по-равностоен в сравнение с този от първата част, но след 7:4 Джокович бе този, който вдигна триумфално ръцете си.