Доминик Тийм победи Роджър Федерер с 3:6, 7:6(11), 6:4 в изключителен сблъсък от четвъртфиналите на Мастърса в Мадрид. Австриецът, който е шампион от Барселона и се намира във великолепна форма, успя да оцелее в оказалия се ключов тайбрек на втория сет, в който отрази два мачбола на съперника и стигна до успеха при шестия си сетбол за 13:11.

Двубоят на корт "Маноло Сантана" бе от много високо ниво, в която Федерер показа, че въпреки тригодишното си отсъствие от червените кортове, продължава да бъде един от най-добрите и на клей.

Той обаче изпита с обратен знак това, което му се случи ден по-рано. Тогава Федерер отрази два мачбола на Гаел Монфис, за да триумфира в три сета, а днес същата съдба порази именно него.

Доминик Тийм

източник: Gulliver/GettyImages

По подобие на двубоя с французина, и в четвъртфинала Федерер започна много силно и след три поредни гейма в началото си осигури успеха в сета с 6:3.

Във втората част Тийм повиши нивото си и все по-често затрудняваше швейцареца в неговото подаване. Доминатора пропусна четири брейкбола в хода на сета и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Той започна с 3:0 за 20-кратния шампион от Големия шлем, но минипробивът пасив набързо бе заличен, а при 6:4 дори Тийм имаше два поредни сетбола. Федерер обаче намери начин да вземе следващите две разигравания. Оттам насетне всяка точка водеше до сетбол или мачбол като Маестрото пропусна два такива на сервис на съперника. Ключовият момент бе изключителният форхенд ретур по правата на Тийм за 12:11, след която световният №5 вече на свой сервис успя да сложи край на сета.

В третата част Тийм започна с пробив за 2:1, който Федерер успя да върне за 4:4. Само че австриецът моментално направи нов, след което с отличен сервис гейм си осигури място на полуфиналите.

А там негов съперник ще бъде Новак Джокович, който стигна до топ 4 без игра след оттеглянето на страдащия от хранително натравяне Марин Чилич.

Федерер пък се насочва към Рим за Мастърса в италианската столица през следващата седмица. Първоначално той не попадаше в плановете му, но явно швейцарецът е променил плановете си.

Роджър Федерер

източник: Gulliver/GettyImages