Сръбската звезда на тениса Новак Джокович смята, че турнирите за Купа "Дейвис" и "АТП Къп" не могат да съществуват едновременно и вярва, че по-добрият вариант е на тяхно място да се провежда елитно състезание за осем най-добри отбора през септември.

32-годишният Джокович, който има 16 титли от Големия шлем на сингъл, помогна на Сърбия да се класира за 1/4-финалите след победи над Япония и Франция в група "А" на новия едноседмичен формат на Купа "Дейвис" с 18 състава в Мадрид.

През януари, обаче, предстои първото издание на "АТП Къп" в три австралийски града, в което ще участват 24 мъжки отбора, а това поражда въпроса защо две толкова подобни състезания ще трябва да се провеждат в разстояние на само шест седмици.

"Сигурен съм, че организаторите на Купа "Дейвис" правят всичко по силите си, за направят този турнир успешен. Има много голяма отговорност и натиск върху тях, защото това е най-традиционното и историческо отборно състезание в нашия спорт. Всичко трябва да бъде перфектно. Определянето на датите за надпреварата винаги е пораждало въпроси, в случая и за Купа "Дейвис", и за "АТП Къп". По мое мнение най-доброто решение е обединението на двата турнира в един. Погледнато в дългосрочен план, аз мисля, че двете състезания ще могат да съществуват поотделно и то разделени само от шест седмици. Мисля, че се получава прекалено натрупване", коментира Джокович.

Сърбинът смята, че вариант със състезание, подобно на "Супер купа", с участието на осем отбора през септември би бил най-добър.

"Липсва ми да играя у дома в Сърбия за купа "Дейвис", но от друга страна подкрепям идеята за промени на стария формат. Може би идеалният вариант е някъде по средата. Създаване на елитен финален турнир с осем отбора и може би седмица или две по-рано квалификации, в които тимовете отново да могат да играят като домакини за класиране в топ 8", смята Джокович.

Наградният фонд на "АТП Къп" е 15 милиона долара, а в Купа "Дейвис" се раздават около 18 милиона долара и още 9 милиона долара на участващите федерации.