Стефанос Циципас се класира за 1/4-финалите на силния тенис турнир от сериите Мастърс 1000 в Рим, след като обърна Карен Хачанов в три сета – 4-6, 6-0, 6-3, за около два часа игра.

Първата ракета на Гърция, която постигна труден успех над Григор Димитров в миналия кръг, отстъпи на руснака в откриващата част. Хачанов поведе с ранен пробив още в първото подаване на Циципас, но след това шампионът от Монте Карло върна брейка в шестия гейм. Все пак, руският му опонент нанесе нов удар в деветия с пробив, след който сервира успешно, за да поведе в сетовете.

Във втория обаче Хачанов бе разбит, като не успя да вземе нито един гейм на Циципас. След вързания „геврек“ гъркът придоби по-голямо самочувствие и серията му стигна девет последователни гейма след пробив и аванс от 3-0 на старта на решителния сет. Оттам-насетне той спокойно удържа разликата от един брейк и се класира за последните осем в надпреварата, където го чака победителят от двубоя между Филип Крайнович и представителя на домакините Яник Синер.

Напред продължи и вторият в основната схема Александър Зверев. Финалистът от Мадрид миналия уикенд се справи със съпротивата на Алекс де Минор от Австралия за чист успех с 6-3, 7-6 (5). Зверев реалира два пробива срещу един за съперника в откриващата част, а във втората имаше известни затруднения, като на два пъти пропусна аванс в резултата – при втория той дори сервираше за мача при 6-5, но се пропука. В тайбрека германецът поведе с 5-2 и отново позволи на Де Минор да го застигне при 5-5, но взе следващите две точки, а с това и мача.

В спор за място на полуфиналите Зверев ще се изправи от спечелилия срещата между Кристиан Гарин и Марин Чилич.