Горан Джокович, новият турнирен директор на София Оупън, пристигна в България, за да проследи организацията на надпреварата, която започва на 3 февруари в "Арена Армеец". Чичото на номер едно в света – Новак Джокович, призова феновете да подкрепят голямото спортно събитие, което ще обедини любителите на тениса на Балканите. Очаква се турнирът да бъде един от най-силните в категорията АТР 250 през 2019 година. 

– Добре дошъл, как върви организацията на турнира?

- Вчера имах среща с екипа, за да се организираме. Те са много опитни, гордея се с тях – вършат си работата чудесно.

– Списъкът с играчи е готов, остава само една позиция с уайлд кард...

- Да, очакваме да можем направим голяма изненада. Надявам се да стане, знаете как е в тениса – трудно е заради предстоящия Аустрелиън Оупън, но нека видим...

– И миналия път като говорихме Ви питах – може ли тази изненада да е Новак Джокович?

- Всичко е възможно, той има покана. Аз разговарях с него и той беше доволен, когато видя списъка с участниците. Той играе сега демонстративен турнир в Абу Даби и се надявам да можем да го видим тук. Поканата е отворена.

– Очертава се силен турнир с доста популярни имена, за основната схема имаха право да заявят участие играчи до 93-то място...

- Да, можете да видите участниците – Вавринка, Монфис, както и новите звезди Циципас и Хачанов. Така че очакваме България и София да бъдат домакините на най-добрите играчи в момента. Бих искал да поканя хората, все още остава един месец и с моя екип ще обикаляме българските градове, за да поканим още фенове. Надявам се българите да разберат как в Сърбия имахме турнир от тази величина, но го изгубихме. Затова се надяваме този в София да остане, защото е важно за Балканите, за нашия регион.

– Знаем, че Сърбия използва популярността на Джокович, нещо което направихме и тук с Григор Димитров. Той изглежда няма да участва и тази година, но какво да очакват феновете  - освен силни играчи и други български тенисисти?

- Да, наистина, Новак бе домакин да турнира. Но мога да ви кажа, че от четири издания той участва в две. Така че не мисля, че е толкова решаващо, понякога играчът не може да дойде, но се надяваме Григор да играе следващата година. Междувременно тук ще видим големите имена от световния тенис и е много важно да подкрепим турнира. Повече от сто държави ще го излъчват на живо, а това е важно. Също бих искал да благодаря на държавата за силната покрепа, която оказва. Надявам се тя да бъде и по-голяма за в бъдеще, защото се нуждаем от нея, за да направим турнира още по-силен.

– Можете ли да направите такова сравнение между Сърбия и България като организатори на такава надпревара, каква беше ролята на държавата в тези два слуая?

- От моя опит подкрепата никога не е излишна. Затова планираме да посетим няколко български общини в провинцията и да поканим официално хората да окажат своята подкрепа на турнира, защото България е спортна нация.

– Българите вече могат ли да се нарекат тенис публика?

- Виждам от медиите и социалните мрежи, че има голям интерес. Освен това играчите вече познават българското гостоприемство. Вижте един Вавринка, който е трикратен носител на титли от Голям шлем, как промотира България. Монфис също е голям фен на вашата страна. Ще имаме и няколко играчи от Сърбия, така че ще очакваме и сръбски привърженици, след като ние загубихме домакинството. Но ние сме на Балканите, нека се обединим в това и да подкрепим това голямо спортно събитие.

– Какво е за българските играчи – в случая Адриан Андреев и Димитър Кузманов, да получат уайлдкард и да играят пред българска публика?

- Това е важно за тях, както и за българските деца, защото Адриан и Мико ще бъдат новите идоли. Последния път като бях в България се срещнах с малки тенисисти и те са толкова ентусиазирани да тренират. Затова е важно и феновете да дойдат да ги подкрепят тук в София.

– Може би сте чул последното интервю на Григор Димитров, в което той казва, че не е задължен да участва в частен турнир и ако българската федерация иска да направи нещо за развитието на спорта, трябва да организира повече фючърси и турнири за младежи. Съгласен ли сте?

- Какво да ви кажа..Съгласен съм, че Григор е голямата българска звезда и най-добрият тенисист, но не мога да се съглася с мнението за частния турнир, защото в крайна сметка АТР е частна верига. Не знам дали това е точното изречение, но ние го очакваме ако не тази година, то следващата. Той е добре дошъл и се надявам да намери начин, както и сила и енергия да играе пред родна публика.

– Според вашия опит, има ли в момента такъв силен турнир с толкова силни играчи от серията 250?

- Така нареченият "Cut Off"  е мисля до 92-ро място, но мисля че за годината това може би ще бъде най-силният турнир от всички АТР 250. Това е чудесnо, ще можете да видите играчи от топ 30, носител на Голям шлем, както и сензациите Хачанов и Циципас, ще е много хубаво за гледане. Освен това бих искал да поканя хората, които могат да съчетаят посещението си, да направят своите бизнес срещи в "Арена Армеец", която е чудесно съоръжение.

– Може би този турнир да се превърне в нещо като Турнирът на Балканите – имаме сърби, грък, българи...

- Имаме чудесни отношения и със сръбската, и с гръцката федерация. Да, бихме могли да го наречем така. Затова е важно да бъдем заедно. Както видяхте, премиерите на няколко държави от Балканите планират домакинство на големи футболни първенства, защо да не бъде така и в тениса. Да използваме София като централа на тази идея.

– Изглежда засега тенисът е една крачка пред футбола...

- Така е, вече имаме точния момент. Не е далеч това, аз съм впечатлен от хората тук, те са обединени и си вършат работата чудесно.

– Как е за Вас да работите тук в България, в сравнение със Сърбия. Какво е впечатлението ви от нашата страна в момента?

- Първо, ние сме почти еднакъв брой като население, освен това езиците ни са много близки. Аз разбирам всичко на български, много ми помагат хората тук и се чувствам добре дошъл и като у дома. Затова влагам цялата си енергия този турнир да се получи и да продължи да се провежда още много години.