Първата ни ракета в мъжкия тенис Григор Димитров изигра феноменален мач срещу Давид Гофен във втория си двубой от група "Пийт Сампрас" в заключителния турнир на АТР в Лондон.

Григор победи с 2:0 сета /6:0, 6:2/ и с втория си успех в надпревата си осигури място на полуфиналите в надпреварата.

Димитров бе безмилостен в първия сет, който спечели с 6:0 и направи серия от 9 поредни гейма до 3:0 в своя полза във втория сет.

Първата ни ракета спечели нови 200 точки за световната ранглиста и увеличи шансовете си да се изкачи до четвъртата позиция при мъжете в края на годината.

Гришо има да изиграе още един двубой в групата си - срещу Пабло Кареньо Буста, който ще е в петък. Кареньо Буста замени отказалия се от турнира след първия си мач Рафаел Надал.

Григор Димитров - Давид Гофен: Предстои ни ново голямо тенис шоу

Непоколебим Григор пречупи Тийм на старта в Лондон

Григор: Преборих се със своите демони, най-доброто предстои!

Григор Димитров изигра целия мач много концентрирано и дори в малкото моменти, когато биваше затруднен не се разколеба. В първия сет българинът осъществи три пробива, като затвори частта също с пробив за 6:0.

Давид Гофен бе доста нервен и допускаше непредизвикани грешки, като стигна до първия си гейм едва във втория сет, за да намали на 1:3 временния резултат.

Димитров, който изигра един от най-добрите мачове в кариерата си, поведе с 5:2 след гейм на нула и затвори втория сет, както първия - с пробив за 6:2 и исторически успех в дебютното му участие на финалите на АТР.


Развитието на двубоя:

Край на мача

Втори сет. Победа за Григор Димитров над Давид Гофен с 2:0 /6:0, 6:2/

Пробив. Най-добрият ни тенисист опита да затвори мача с пробив, стигна до две точки за пробив, които Гофен ги отрази, но при третия Григор успя и  6:2 спечели мача с 2:0 сета!

Григор Димитров поведе с 40:0 в следващия гейм и го спечели на 0 за 5:2 гейма във втория сет.

Добър гейм за Гофен при негов сервис и той взима втори гейм за 4:2 в полза на първата ни ракета.

С добър форхенд Давид Гофен дръпна с 30:0 при сервис на Григор Димитров в следващия гейм. Първата ни ракета получи предупреждение за разменени реплики между него и треньора му Даниел Валверду, но не се разконцентрира и обърна до 40:30. Гофен подобри играта си и затруднява малко повече Гришо, който на три пъти не успя да затвори гейма, но в крайна сметка поведе с 4:1.

Гейм за Гофен. Българинът поведе с 30:0, Гофен намери сили да изравни за 30:30 и да спечели подаването си, за да вземе първи гейм в мача и да намали на 1:3 резултата във втоия сет.

Третият гейм на втория сет бе малко по-равностоен и Давид Гофен стигна до точка за пробив при сервис на Григор. Първата ни ракета обаче не допусна разколебаване и спечели девети пореден гейм за 3:0 в своя полза.

Пробив. Серията за Григор Димитров продължава с осми пореден гейм. Няколкото хубави бекхенда за Гришо, 40:15  и след двойна грешка на Давид Гофен вече 2:0 за българина във втория сет.

Най-добрият ни тенисист остава концентриран и спечели подаването си за 1:0 гейма в своя полза.

Григор Димитров

източник: Gulliver/GettyImages

Първи сет. Григор Димитров поведе с 1:0 /6:0/

Пробив. Непредизвиканите грешки при Давид Гофен зачестиха и Григор получи шанс за нов пробив при 40:30. Димитров успя, пак проби белгиеца и взе гейм, с което спечели сета с 6:0!

Петият гейм бе просто експресен и след 40:0 при свой сервис, Григор Димитров затвори гейма без да даде точка на съперника и поведе с 5:0.

Пробив: Четири шанса за нов пробив на Гришо и четвъртият бе осъществен.

Четвъртият гейм бе по-оспорван. След равенство 30:30, белгиецът взе аванс за 40:30, но Гришо изравни за 40:40. След грешка на Давид Гофен, българинът получи нов шанс за пробив. Гофен спаси точката, но направи двойна грешка и отново предимството бе за Димитров. Белгиецът пак се измъкна, но при следващо разиграване Гришо спечели красиво разиграване за ново равенство. Трети брейкпоинт също бе отразен от Давид Гофен, само за да се стигне и до четвърти шанс за пробив, който Гришо ополозтвори за 4:0.

Димитров затвърди пробива със стабилен гейм и поведе с 3:0 гейма.

Пробив. При сервис на белгиеца във втория гейм, първата ни ракета поведе с 40:0. При първия си шанс за пробив, Гришо не сполучи като върна топката в мрежата, но след чудесно разиграване при втората си възможност, той взе гейма за 2:0 в своя полза.

Григор Димитров сервира в първия гейм и дръпна с 40:0. Гофен успя да вземе само една точка преди българинът да спечели гейма с 40:15 за 1:0 в своя полза.

Начало на мача

Григор Димитров

източник: LAP.bg, Любомир Асенов