Най-добрият български тенисист Григор Димитров успя да пречупи Доминик Тийм в дебютния си мач на финалите на ATP в Лондон. Срещата бе оспорвана, но в нужните моменти Григор показа характер и не допусна разклащане, въпреки агресивното поведение на съперника му на корта. Първата ни ракета се наложи с 6:3, 5:7, 7:5 над австриеца за 2 часа и 22 минути игра в първия двубой от група "Пийт Сампрас". На Димитров сега му предстои двубой с победителя от срещата между Рафаел Надал и Давид Гофен по-късно тази вечер. 

Григор секунди след успеха: Благодаря на всички българи!

Димитров получи изключително мощна подкрепа от българската агитка на трибуните на "О2 Арена". Стотици привърженици скандираха името на първата ни ракета от първата до последната точка, а множество родни флагове се виждаха навсякъде. Сред най-доверените фенове на Григор бяха майка му и баща му, които изгледаха с притаен дъх битката,  която на моменти изостри сетивата до краен предел.

Мигове от една сбъдната мечта - Григор Димитров

Първият сет започна с размяна на геймове. Сервисът на Григор, както досега работеше изцяло в полза на първата ни ракета. В шестия гейм двойна грешка от страна на Тийм доведе до втора точка за пробив за българина от началото на срещата. Григор не успя да се възползва от първата отдала му се възможност, но не сбърка при втората и проби съперника си. След това Тийм сякаш открито развя белия флаг, което позволи на първата ни ракета да затвори първата част при 6:4.

Най-важната подкрепа за Гришо

Вторият сет се оказа доста по-напрегнат и заплетен. Размяната на геймове се запази, но темпото на игра постепенно се засилваше. При 3:3 Тийм замалко да достигне до първа точка за пробив в мача, след като поведе с 30:0. Григор изравни след ретур в аут на австриеца. Последва още един, но двойна грешка позволи на Тийм да достигне до равенството. При създалата се ситуация обаче българинът не трепна и взе подаването си. Въпреки увереността, която демонстрираше на терена първата ни ракета, Тийм все по-често взимаше геймовете си на 0, без да позволи на българина каквито и да е своеволия на терена. При 6:5 обаче Димитров пропусна отлична възможност да приключи интригата в мача. Трета двойна грешка от страна на австриеца в мача се оказа изключително благоприятна за Гришо. Българинът стигна до още една точка за пробив, но Тийм отново изравни, а след това с ас затвори гейма. Агресивността на Тийм видимо се повиши и това даде своето отражение в последния гейм от частта. Благодарение на добрата си игра на мрежата австриецът взе първото разиграване. Тийм се нахъсваше все повече и повече, което му помогна да стигне до 40:0. Съперникът на Григор мобилизира всичките си усилия и уверено проби българина, който не успя да стори нищо, за да вземе поне едно разиграване на собственото си подаване.

Третият сет бе сетът на пробивите. Всичко изглеждаше приключило за австриеца, веднага щом Григор го проби за 4:3. Търпението на Димитров най-после му се отплати. Българинът отново си спечели цели две точки за брейк и този път се възползва от шанса си. В деветия гейм българинът изглежда намери верния подход към своя опонент. За малко всичко да приключи с пробив за Димитров, след като успя да достигне до 30:30. Впоследствие обаче австриецът се пооокопити и взе подаването си. На Димитров му оставаше само да вземе подаването си, за да сложи точка на спора, но уви, това не се случи. Тийм се завърна с гръм и трясък в мача и изравни за 5:5. Втори брейк за Димитров в сета отново му донесе комфортна преднина, след като австриецът допусна две двойни грешки при подаването си. Австриецът не се даде без бой и в последния гейм стигна успя да стигне до 40:40, но само толкова. Сервисът на българина отново заработи в точния момент, като по този начин успя затвори сета и мача.

Вторият двубой от групата е тази вечер, не преди 22:00 часа, между Рафаел Надал (Испания) и Давид Гофен (Белгия). 

Вижте как се разви двубоя гейм по гейм:

ТРЕТИ СЕТ 1:2 (3:6, 7:5, 5:7)

5:7 Тийм отново опита да затрудни максимално първата ни ракета, но сервисът на българина отново заработи в точния момент, като по този начин затвори сета и мача!

5:6 Пробив! Размяна на пробиви. Двойна грешка донесе на Григор точка за пробив, а при 40:0 напрежението взе връх и австриецът сбърка на сервис за втори път. 

5:5 Пробив! Тийм се завърна с гръм и трясък в мача, точно когато всичко изглеждаше, че е приключило. Агресивността на австриеца отново се задейства и той изравни.

4:5 Григор най-после намери верния подход към своя опонент. За малко всичко да приключи с пробив за българина, след като успя да достигне до 30:30. Впоследствие обаче австриецът се пооокопити и взе подаването си. 

3:5 Тийм за малко да повтори подвига на Димитров отпреди малко. Австриецът поведе с 30:0, но уверен Григор не допусна повече изненади и затвърди пробива си при 40:30.

3:4 Пробив! Търпението на Григор най-после му се отплати. Българинът отново си спечели цели две точки за пробив и този път се възползва от шанса си. 

3:3 Григор също не отстъпва. Взе подаването също на 15.

3:2 Рутинен гейм за Тийм на 15.

2:2 Димитров стигна до две точки за пробив, които пропиля. Тийм взе приумещество с ас, а отново супер сервис му спечели и подаването. 

2:2 Тийм успя да вземе едно-единствено разиграване на българина в третия гейм. Победната точка се оказа доста трудна за българина, след като австриецът опита да го пречупи за 30:40 с игра на мрежата. Димитров обаче не трепна и взе подаването си. 

2:1 Тийм продължава да налага темпото в мача. Григор не успява да се противопостави на сервисите на австриеца, който взе подаването си на 15.

1:1 Като че ли Григор отново намери верния ритъм. Загуби само една точка, а след това взе подаването си с брилянтно представяне на мрежата.

1:0 Отново агресивен Тийм взе подаването си на 0.

ВТОРИ СЕТ 1:1 (3:6, 7:5)

7:5 Пробив! Отново благодарение на добра игра на мрежата Тийм взе първото разиграване. Австриецът определено бе много по-нахъсан, отколкото през първия сет, което му помогна да стигне до 40:0. Тийм се мобилизира и уверено проби българина, който не успя да стори нищо, за да вземе поне едно разиграване на собственото си подаване.

6:5 Оспорван гейм. Трета двойна грешка от страна на австриеца в мача се оказа изключително благоприятна за Гришо. Българинът стигна до още една точка за пробив, но Тийм отново изравни, а след това с ас затвори гейма. 

5:5 Григор поведе с брилянтно форхенд воле, което предизвика аплодисментите на публиката. Най-после българинът стигна до гейм на 0. 

5:4 Тийм взе първото разиграване с добро изпълнение на втори сервис, който Григор не успя да предугади. При 40:0 страхотна игра на мрежата му донесе успеха в гейма и то отново на 0.

4:4 Григор поведе с 40:0. Съперникът му успя да вземе едно разиграване, но само толкова.

4:3 Напрежението се покачва. Тийм става все по агресивен на корта. Добра игра на мрежата му донесе приимущество от 30:0. Впоследствие без проблем австриецът взе подаването си на 0.

3:3 Тийм замалко да достигне до първа точка за пробив в мача, след като поведе с 30:0. Григор изравни след ретур в аут на австриеца. Последва още един ретур в аут, но двойна грешка позволи на Тийм да достигне до равенството. Въпреки създалата се ситуация българинът не трепна и взе подаването си.

3:2 Тийм дава сериозен отпор на първата ни ракета през втората част. Григор успя да вземе само едно разиграване при подаването на австриеца.

2:2 Тийм поведе с 30:0 при подаването на Григор. Димитров върна една точка с ас, а след страхотен форхенд по правата изравни. Последва нов великолепен ас, който не позволи на австриеца да се добере до точка за пробив. Въпреки това той стигна до 40:40, но мрежата помогна на българина да вземе предимство, а след това отново сервисът му спаси ситуацията.

2:1 Бързината на Григор отново му спечели аплодисментите на публиката. Още в първото разиграване той опита с воле да поведе, но то се озова в аут. Все пак блестящ ретур му донесе точката при 40:0, но Тийм в крайна сметка затвори гейма.

1:1 Страхотна игра на мрежата позволи на Димитров да поведе с 15:0. Топка в аут, а след това и мрежата помогнаха на австриеца да достигне до 40:30, но с перфектен ас Григор взе подаването си.

1:0 Григор поведе при подаването на Тийм, но австриецът бързо се окопити и взе гейма с 40:15.

ПЪРВИ СЕТ 0:1 (3:6)

3:6 Григор набързо взе подаването си и стигна до 40:0. Тийм изглежда беше предал сета, а Димитров се възползва да го затвори отново с перфектните си изяви на сервис. 

3:5 Нови наченки на пробив в осмия гейм. Първата ни ракета отново се добра до 30:15, но след това Тийм стигна до 30:30 с ас. Сервисът спаси австриеца от брейка. 

2:5 Тийм опита да се върне в гейма и на свой ред да пробие съперника си. Австриецът дори стигна до 30:15, но това не се отрази на психиката на Григор, който демонстрира страхотно спокойствие и игра и в крайна сметка затвори подаването си при 40:30. 

2:4 Пробив! Тийм допусна пълен обрат в гейма. Двойна грешка доведе до втора точка за пробив за българина от началото на срещата. Григор не успя да се възползва от първата възможност, но не сбърка при втората и проби съперника си.

2:3 Димитров продължава да впечатлява със сервиса си. При 40:0 допусна двойна грешка, а след това съдията отсъди в аут и въпреки оспорването на Димитров, се оказа, че топката е на сантиметри от линията. В крайна сметка той все пак успя да вземе подаването си. 

2:2 Григор взе първото разиграване. С добра игра на мрежата Тийм стигна до 15:15, а след това с два аса поведе до 40:15. Блестящ ретур по диагонала върна надеждите за пробив, но австриецът взе последното разиграване.  

1:2 Тийм отново успя да вземе едно разиграване при 15:0. С ас българинът си върна предимството и успешно взе подаването си. 

1:1 Тийм поведе набързо с 40:15, но Димитров малко по-малко успя да изравни. Двойна грешка доведе до точка за проби в полза на Григор, но Тийм спаси положението. След това взе аванс след ретур в аут на българина. Австриецът не успя да се възползва от отдалата му се възможност, но при повторния опит, той взе подаването си.

0:1 Григор сервира. Тийм взе първото разиграване, но сервисът на Григор заработи и той бързо поведе с 40:15. Последната точка затрудни Димитров, първият му сервис не влезе, а след това не отсъдена двойна грешка. Григор поиска видеоповторение, от което стана ясно, че топката е на линията и точката трябваше да бъде преиграна. След това той допусна нова двойна грешка, но в последвалото разиграване затоври първия гейм.