Александър Зверев сложи край на кариерата на бившия №3 в света Давид Ферер. В мач от втория кръг на Мастърса в Мадрид германецът победи Ферер с 6:4, 6:1 и така приключи участието на 37-годишния испанец в последния турнир в кариерата му.

Трибуните в "Каха Магика" бяха препълнени, за да изпратят един от големите тенис герои в последните 15 години. Макар че началото показваше, че изпращането може и да се отложи още малко. 

Ферер бе победил Роберто Баутиста Агут в първия кръг, а срещу Зверев започна с аванс от 4:1. Само че в следващите минути германецът показа класата си и спечели 11 от последните 12 гейма в мача.

Емоциите в края бяха невероятни като дори самият Зверев призова публиката да подкрепя своя любимец.

"Започнах мача, играейки добре, направих пробив, но вчера (срещу Баутиста Агут б.р.) приключих мача дехидратиран, физически много, много уморен. А за да спечелиш срещу Зверев трябва да си в пълна кондиция, трябва да си много подготвен", призна след двубоя Ферер.

Именно умората и контузиите са причината той да реши да сложи край на кариерата си. Кариера, в която достигна до №3 в света и до 27 АТР титли, сред които най-голямата бе тази от Мастърса в Париж през 2012.

"Истината е, че физически не мога вече да изиграя повече от два поредни мача на нивото, на което искам, а това е още един симптом, който казва, че животът ми като тенисист е приключил. Имам късмета да мога да избера момента, мястото и да го споделя с всички вас и хората, които обичам", заяви развълнуваният Ферер.

Зверев, който в следващия кръг ще срещне Хуберт Хуркач, също бе развълнуван и дори се разплака по време на церемонията след края на двубоя. "Той е най-уважаваният човек за мен на тура и един от най-обичаните хора на тура. Ще ни липсва."

Ферер отправи 11-минутна реч към феновете, в която благодари на всички от своите родители до дългогодишния му треньор Хавиер Пилев.

"Никога не спечелих Мадрид. Никога не спечелих Ролан Гарос. Никога не спечелих някои турнири, които исках да спечеля. Имам моите трофеи у дома, те не са просто материални трофеи. Това, което взимам със себе си е любовта, която ми показахме. Винаги ще бъде в сърцето ми. Благодаря ви много", завърши големият тенисист.