Българската тенис звезда Григор Димитров осигури втора победа за България на новия турнир АТП Къп. Гришо не остави съмнения в превъзходството си и за малко над час игра победи първата ракета на Молдова Раду Албот с 6:2, 6:3. Този резултат, гарниран и с успеха на Димитър Кузманов, който по-рано сутринта също спечели своя мач срещу Александър Козбинов с 6:1, 7:5, означаваше, че мачът на двойки ще бъде без голямо значение за нашите момчета. 

Димитров показа своето изящество в първи сет и не остави шансове на 46-тия в света молдовец. Във втория сет хасковлията имаше малко повече затруднения, макар че направи ранен пробив. Отново двойните грешки можеше да изиграят лоша шега на нашето момче, но благодарение на феноменални отигравания успя да стигне и до успеха във втория сет.

GettyImages/Gulliver
58 снимки

В основата на успеха на Димитров бе неговата висока успеваемост на втори сервис на съперника си – българинът спечели 8 точки от 12 такива случая. Също така 15-те непредизвикани грешки на молдовеца Албот също помогнаха за победата. Григор завърши 61% вкаран първи и 68% вкаран втори сервис. Също така той записа и пет аса срещу нула за противника, но напрви цели осем двойни грешки срещу само две за Албот. 

В последния си мач в групите България излиза срещу Белгия във вторник сутринта.


ПЪРВИ СЕТ (27 минути):

1:0. Българинът стартира двубоя по съвсем различин начин от този срещу Даниел Евенас в предишния кръг. Той изпълняваше отлични начални удари и с форхенд-униър успя да вземе първия си сервис гейм. 

1:1. Молдовецът Албот също успя да вземе своето първо подаване след агресивно поведение от основната линия.

2:1. Димитров направи първия си ас по правата в полето за предимство, но след това направи двойна грешка. С чудесен бекхенд по правата си осигури предимство от 30:15, а след сервис-мрежа стигна до 40:15. Още един ас по дагонала в полето за равенство донесе втория гейм за Григор.

3:1 И ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Той се опита да е по-агресивен на ретур. Елегантно деми воле му заслужи аплодисменти от публиката, а малко след това поведе с 0:30. Албот намери линията с хубав форхенд по обратната права и изравни на 30:30, след което обаче Григор направи грешка от бекхенд и се стигна до 40:30. Чудесна къса топка от бекхенд зад основната линия донесе дюс, а след грешка грешка на Албот от форхенд доведе до първия брейк-бол. Пресилен форхенд на молдовеца и 3:1!

4:1. С почти перфектен начален удар Димиторв не оставяше шансове на съпреника си. Българинът направи втора двойна грешка, но това не се оказа фатално и пробивът бе затвърден.

4:2. Димитров изостана с 30:0. След два неуспешни опита за бекхенд по правата на българина се стигна до втори спечелен гейм от Албот.

5:2. Гришо продължаваше да търси линията с началния си удар, а това затрудняваше молдовеца. Геймът приключи с трети ас по диагонала в полето за предимство.

6:2 И СЕТ ЗА ГРИГОР! След невкаран първи сервис Албот сбърка бекхенд за 0:15, но с много дълбок форхенд по правата изравни за 15:15. Димитров изпълняваше агресивни форхенди и се стигна до 15:30. След отличен бекхенд-ретур се стигна до нови две точки за пробив. С двойна грешка Албот сложи край на първия сет.

ВТОРИ СЕТ (55 минути):

1:0. Благодарение на своя сервис Григор успя да започне по чудесен начин и втория сет. 

2:0 И ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Българинът направи страхотен ретур-уинър от форхенд, но впоследствие сбърка в едно дълго разиграване. Пресилен форхенд в средата на корта даде аванс от 30:15, но после великолепен бекхенд по правата изравни резултата на 30:30. Дълбок бекхенд на Димитров по диагонала принуди Албот да сбърка форхенд и се стигна до брейк-бол. След остър бекхенд Гришо прати топката в краката на излизащия напред молдовец и пробивът бе реализиран след неуспешно воле на Албот.

2:1 И МОМЕНТАЛЕН РИБРЕЙК! Григор направи две двойни грешки на свой сервис и се стигна до 40 равни. Сбъркан форхенд даде предимство на молдовеца. Нова грешка от бекхенд-слайс в средата на корта и пробивът бе върнат.

2:2. С хубав форхенд-ретур по правата на хасковлията му позволи да стигне до 15:15, а след дълбок бекхенд на Димиторв се стигна и до 30:30. Добър ретур от форхенд пак даде предимство на Гришо и се стигна до дюс. След удар в движение с предната страна на ракетата по диагонал на Григор не остави шансове на Албот и се стигна до брейк-бол. За съжаление след грешка от форхенд след продължително разиграване се стигна до нов дюс, а след две неточности от бекхенда на българина геймът бе спечелен от молдовеца.

3:2. Григор направи четвъртия си ас в срещата, но изчезна първия му сервис и се стигна до затруднения в сервис гейма. Стигна се и до брейк-бол за Албот след двойна грешка на нашето момче, но пък нова директна точка от сервис го неутрализира. Най-доброто разиграване в мача до момента бе спечелено от Дичиторв с минаващ форхенд, който не бе срещнат с успешно воле от молдовеца. Грешка край мрежата обаче на Димитров се стигна до дюс, а след хубав първи сервис по диагонала в полето за равенство му осигури ново предимство. Сбъркан бекхенд по правата на Албот даде отново преднина на българина.

3:3. След грешка на  Гришо от форхенд по правата осигури нова изравняване на геймовете за Албот.

4:3. Гритор направи нова чудесна къса топка и отнво си спечели аплодисменти на публиката. Геймът сравнително лесно беше спечелен от хасковлията, който тново поведе.

5:3 И ПРОБИВ ЗА ДИМИТРОВ! Българинът изненада молдовеца с къса топка от бекхенд, а после спечели агресивно разиграване от двете страни на корта, което приключи с форхенд по правата. Стигна се до два брейк-бола чрез намесата на мрежата, а грешка от форхенд на Албот осигури пробива и Григор щеше да сервира за победата.

6:3 И МАЧ ЗА ГРИГОР! Геймът започна с двойна грешка на Димитров, но той изравни след минаващ бекхенд - 15:15. За съжаление обаче нови две двойни грешки от сервис донесоха два шанса на Албот за рибрейк. Два невърнати начални удара по правите обаче и се стигна до дюс. Сбъркан бекхенд обаче на Григор осигуриха още една възможност за пробив за молодовеца. Чудесно воле от задната страна на ракетата донесе нов дюс, а след още един невърнат сервис се стигна си до първия мачбол. Мачът приключи след грешка от бекхенд на Албот!