След 21 поредни победи на червено, Рафаел Надал най-сетне загуби на любимия си клей! В мач от четвъртфиналите на Мастърса в Мадрид испанецът загуби с 5:7, 3:6 от Доминик Тийм! По този начин Надал не успя да защити точките от спечелената титла преди година и от понеделник отново №1 в света ще бъде Роджър Федерер, който не играе в сезона на червено.

В четвъртък с победата си над Диего Шварцман Надал направи серията си от последователно спечелени сетове на клей 50, с което подобри рекорда на Джон Макенроу от 1984 година. Постижението обаче си остана 50, след като Тийм успя с много вдъхновена и изпълнена с печеливши удари игра да спре серията на Краля на клей.

Именно Тийм, преди година на четвъртфиналите в Рим, бе последният, победил Надал на клей. Двамата играха помежду си в Монте Карло, където австриецът взе само 2 гейма. 

В Мадрид обаче ситуацията бе коренно различна. Тийм проби за 4:3, след което при 5:4 пропусна сетбол, а Надал изравни. Изглеждаше, че отново Матадора ще се измъкне, но това не притесни Тийм. Той постигна нов пробив, след което материализира втория си сетбол.

Вторият сет се разви по подобен сценарий. Тийм проби рано за 2:1, след което Надал все пак стигна до връщане на брейка при 3:3. Само че Тийм проби отново за 4:3, след което затвори мача на сервис на съперника.

На полуфиналите Тийм ще срещне играещия си първи Мастърс полуфинал Кевин Андерсън, който победи в три сета Душан Лайович.