Четвъртият ден на Garantie Koza Sofia Open донесе и първата голяма изненада в турнира. И то каква само! №1 в схемата и №8 в световната ранглиста Доминик Тийм е аут от надпреварата, след като загуби още първия си мач в София.

Николоз Басилашвили бе човекът, погрижил се за сензацията след двусетова победа с 6:4, 6:4 за само час и 19 минути.

Подобно на мачовете си в Австралия, Тийм не убеди, че с настоящата си форма заслужава място в топ 10, а на практика нищо в играта му не се получаваше както трябва. Първият сервис липсваше, а непредизвиканите грешки се редяха една след друга.

В същото време световният №87 демонстрира впечатляващо солидна игра от основната линия и с мощни, и точни удари наказваше всяка пробойна в играта на своя съперник.

Троицки бе близо до загубата, но вече чака Гришо на четвъртфинал

Така турнирът в София остана без най-предно класираният си играч, а Басилашвили стигна до четвъртфиналите, където негов съперник ще бъде осмият поставен Мартин Клижан, победил по-рано германския квалификант Даниел Брандс със 7:6(3), 6:2.

Първите геймове в мача преминаха под диктовката на сервиращите, но във важния седми гейм Басилашвили достигна до равенство, след което реализира първия брейкбол в мача за 4:3. Пробивът бе затвърден, а с гейм на 0 грузинецът сложи край на сета.

№87 в света започна по-добре и втората част, в която си осигури пробив аванс за 2:1. Авансът бе затвърден за 3:1, а след нови два отлични сервис гейма грузинецът вече водеше с 5:3.

Още на сервиса на Тийм всичко можеше да завърши. Грешките на австриеца доведоха до предимство за Басилашвили, който пропусна две възможности за спечелване на мача.

Все пак Тийм взе подаването си и така грузинецът трябваше да приключи всичко на свой сервис. Драмата бе пълна, след като при 15:30 инцидент с жена в публиката спря играта, а това логично разконцентрира тенисистите.

Басилашвили изкара следващата си топка в аут и така №1 в схемата имаше две възможности да върне пробива в последния момент. Съперникът му обаче спаси опасността с перфектни разигравания, а след това пропусна още един мачбол. Тийм пък не се възползва и от третия си шанс за брейк, за да се стигне до четвъртия мачбол на Басилашвили, който този път бе успешен и след 1:18 часа Доминик Тийм напусна корта победен.