Григор Димитров започна с победа участието си на Garanti Koza Sofia Open! Това изречение обаче по никакъв начин не може да опише инфарктните моменти, през които Григор, „Арена Армеец“ и всички пред телевизорите преминаха, за да се стигне до изключително трудно постигнатата победа над Йежи Янович – 4:6, 6:4, 7:5!

Полякът изигра мач на изключително високо ниво, а голямото напрежение от първия голям мач у дома повлияха на Григор. Страхотната подкрепа от трибуните обаче измъкна Димитров в решителните моменти и след над два часа игра българинът вдигна победоносно ръце за радост на хилядите в „Арена Армеец“.

Мачът между българина и поляка определено не бе за хора със слаби нерви, а Гришо трябваше да мине през много тежки моменти, за да стигне до сладката победа. Така световният №13 си осигури място на четвъртфиналите, където негов съперник ще е добрият му познайник Виктор Троицки. Двубоят е в петък не преди 18 часа.

Първият официален мач на Гришо в „Арена Армеец“ започна нервно, а в същото време Янович показа нагледно, че настоящото му 267-о място в световната ранглиста по никакъв начин не отговаря на класата му. Мощните му сервиси бяха налице, а единствен пробив в петия гейм му донесе успеха в първия сет – 6:4.

Нещата изглеждаха лошо, след като още в първия гейм на втората част Янович имаше две точки за пробив. С много воля обаче Григор се измъкна, а в четвъртия гейм направи първия си пробив в мача за 3:1. До края на сета Димитров игра концентрирано и закономерно вкара двубоя в решителен трети сет.

В него битката бе наистина ожесточена като и двамата пропуснаха по три шанса за пробив съответно в шестия и седмия гейм. Другите вървяха леко за сервиращите, а така се стигна до 5:5. Решителният момент бе 11-ият гейм, в който Григор постигна скъпоценния пробив, след който затвори мача.

Ето в подробности как се разви мачът:

Първи сет 4:6

Още първият гейм в мача подсказа, че задачата на Григор няма да е лека. Той започна с две точки за съперника, но след тях сервисът дойде на помощ и Димитров поведе с 40:30. Янович на два пъти стигна до равенство, но все пак българинът взе гейма като направи цели 3 аса в него.

Полякът също нямаше лесен откриващ сервис гейм като изоставаше с 15:30. Брилянтна къса топка от форхенд му осигури изравняването, след което два мощни начални удара значеха 1:1.

Прекрасен минаващ удар от форхенд осигури точка за Янович в сервиса на съперника, но тя бе единствената негова и под бурните ръкопляскания на феновете Димитров поведе с 2:1.

Отговорът на достигалия до №14 в света обаче бе категоричен – гейм на 0, в който не даде шанс на родната гордост дори да стигне до разиграване.

За съжаление Янович бе този, който пръв достигна до пробив. Това се случи в петия гейм, в който две непредизвикани грешки от ракетата на българина, последвани от двойна грешка, значеха три брейкбола. №13 в света спаси първия, но при втория нова топка в аут значеше брейк в полза на поляка.

Григор опита да се „закачи“ в гейма на съперника и дори поведе с 30:15 след два чудесни бекхенд ретура. Йежи обаче се справи, затвърди пробива и поведе с 4:2.

Гришо спря негативната серия, но полският гигант взе отново по комфортен начин подаването си и при 3:5 накара Димитров да сервира за оставане в сета. Хасковлията се справи великолепно със задачата и след гейм на 0 на свой ред остави на Янович да сервира за успеха в първата част.

Полякът обаче не се притесни, отново можеше да разчита на мощен първи сервис и с гейм на 0 сложи край на сета при 6:4.

Втори сет 6:3

Втората част започна с маратонски гейм на сервиса на Гришо, в който нашето момче с голяма мъка успя да стигне до успеха. При 15:40 той имаше две точки за спасяване на ранен пробив, но се справи с прекрасно излизане на мрежата, последвано от ас по диагонала.

В последствие на три пъти Димитров печелеше лесни точки от полето за равенство, но и в трите случая Янович изравняваше с мощни сервиси. Все пак от четвъртия опит Григор успя и поведе с 1:0. Полякът обаче отговори с лесен гейм на 15 за 1:1.

И следващият сервис гейм на Григор не бе лек. След двойна грешка той изоставаше с 15:30, но все пак измъкна ситуацията и отново излезе с едни гърди напред във втория сет.

А още при първите пробойни в сервиса на Янович българинът успя да се възползва и да стигне до така важния пробив. При 30:30 изключителен минаващ форхенд по линията от почти загубена позиция значеше точка за пробив. Янович спаси първата, но Григор си осигури нова, а съперникът му се оплака от ръкоплясканията на зрителите при грешка от неговия първи сервис. Това може би допълнително го разконцентрира и топка в мрежата значеше 3:1.

Хубав гейм с отличен първи сервис осигури бързо затвърждаване на пробива и аванс от 4:1. Той можеше да стане и по-голям, след като Григор поведе с 30:0 в следващото подаване на съперника. Световният №267 обаче се измъкна от опасността и намали за 2:4.

След това полякът за пореден път демонстрира на съдията Карлос Бернардес, че е бесен от поведението на публиката. Той дори влезе в словесен спор с представител на ATП.

Ракета №1 на България обаче не се повлия и с нов лесен гейм се доближи на един от успеха в сета. Янович взе следващото си подаване на 0 и така при 5:3 Григор сервираше за изравняване на сетовете.

Опасността бе на хоризонта при 15:30, но великолепен форхенд по късия диагонал, попаднал на линията значеше 30:30. Последва чудесен сервис и сетбол, реализиран след ас.

Трети сет 7:5

Григор не бе далеч от перфектното начало на решителната част, след като стигна до равенство в сервис гейма на Янович. Полякът обаче отново можеше да разчита на добър начален удар във важните моменти и поведе с 1:0. Перфектният отговор бе налице – гейм на 0 и 1:1.

Последваха два бързи гейма на по 15 за 2:2. Световният №267 отново взе лек гейм, но не такава бе ситуацията на началния удар на Григор. Той даде два брейкбола на съперника при 15:40, спаси първия, а при втория се измъкна с феноменален минаващ удар от бекхенд от изключително трудна ситуация. След удар с рамката на хасковлията обаче Йежи стигна до нова възможност. Тя бе отразена с прекрасен форхенд след слабия ретур. Стигна се до още едно равенство, но в крайна сметка Димитров взе своя гейм за 3:3.

Последва тежък гейм и за Янович, в който негова двойна грешка и още една непредизвикана доведе до брейкбол при 30:40. Той бе спасен, благодарение на сервиса, но след хубав ретур Димитров си осигури нов шанс. И той бе отразен, както се случи и с третия, дошъл след ретур на линията на българина. Гришо на свой ред спаси геймбол на съперника след изключителна къса по диагонала. От втория опит обаче Янович успя и поведе с 4:3.

Най-добрият възможен отговор на пропуснатите шансове бе гейм на 0 и именно това бе, което нашето момче направи. Това обаче направи и полякът и така при 5:4 принуди българина да сервира за оставане в мача.

Димитров се справи с отличен като взе и този гейм на 0. А още по-хубавото предстоеше! Следващият гейм започна с точка за Янович, но след нея прекрасен ретур от бекхенд върху линията и топка в аут на Янович значеха 15:30. Ас на поляка направи 30:30, но нови две грешки, предизвикани от страхотната игра на Димитров доведоха до пробив, 6:5 и сервис на Григор за спечелване на мача. И с бурната подкрепа от публиката, Гришо успя! Гейм на 15 и победата бе факт след 2 часа и 2 минути игра.