Седемкратният победител в турнира Рафаел Надал победи с 6:4, 6:1 Денис Шаповалов и се класира на четвъртфиналите в италианската столица Рим.

По този начин испанецът взе дългоочакван реванш срещу канадския тийнейджър, който през миналата година го победи изненадващо в третия кръг в Монреал и по този начин го свали от върха на ранглистата за мъже. Шаповалов спаси осем разигравания за пробив в първите си два гейма на собствен сервис, но в средата на първия сет допусна брейк и остатъкът от мача премина изцяло по вкуса на Надал.

Испанецът пък отново беше изправен пред канадско предизвикателство по пътя към върха на класацията на АТП, която може да оглави с титла в Рим. Надал, който не е печелил в Италия от 2013-а насам, ще играе с Фабио Фонини на четвъртфиналите в петък. Италианецът победи германеца Петер Гойовчик с 6:4, 6:4 и се класира за първи път сред последните осем от 11 участия на домашния турнир.  Поставеният под номер 9 Давид Гофен водеше с 6:2, 4:5 срещу Хуан Мартин дел Потро, когато аржентинецът се оттегли от мача заради разтежение в слабините.

Десетият в схемата Пабло Кареньо Буста пък надви с 6:4, 6:7(3), 6:2 Аляз Бедене. В други мачове от турнира Александър Звезерев победи със 7:5, 7:6(11) Кайл Едмънд, а Марин Чилич отстрани Беноа Пер след 6:3, 6:4./БТА