Великият Роджър Федерер триумфира за рекорден осми път на домашния си турнир в швейцарския град Базел с награден фонд 1,83 милиона евро.

Поставеният под номер 1 Федерер се наложи над двукратния шампион в швейцарския турнир Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) с 6:7(5), 6:4, 6:3 след малко повече от два часа и половина игра.

Така 36-годишният швейцарец спечели седми трофей за сезона и 95-и в кариерата си, с което измести от второто място във вечната ранглиста чеха Иван Лендъл, който има 94. Лидер в класацията в Оупън ерата е Джими Конърс (САЩ) със 109.

Федерер пропиля на два пъти пробив аванс, като дори сервираше за сета при 5:4. В последвалия тайбрек той поведе с 3:0 точки, но след това Дел Потро взе шест поредни разигравания и стигна до обрат.

Швейцарецът изравни резултата с единствен пробив в десетия гейм на втората част.

Решаващият трети сет започна в брейк за Дел Потро, но последва серия от четири поредни гейма за Федерер и след това представителят на домакините удържа предимството си.

Така швейцарецът взе реванш срещу южноамериканския си съперник за загубите в три сета на финалите на турнира през 2012 и 2013 година./ БТА