Изненадващ финалист ще спори с Рафаел Надал за титлата на Мастърса в Монте Карло. Или поне изненадващ на база класирането в ранглистата, а не като умения и име. Става въпрос за Кей Нишикори. 

Японецът, който се срина в подреждането на АТР заради контузия, стигна до директния спор за трофея като непоставен. На полуфиналите той се справи с третия в схемата Александър Зверев в три сета - 3:6, 6:3, 6:4. 

Битката между двамата продължи над два часа, а в нея първоначалното предимство беше за германеца. След равностойно начало, той стигна до пробив при 4:3 в първия сет, затвърди го, а после реализира и още един за 6:3, за да поведе с 1:0. 

Но Нишикори за пореден път доказа, че никога не се отказва. Той дръпна с пробив в самото начало на втория сет, но загуби този аванс при 2:2. Но до края този сет се разви огледално на първия, само че с разменени роли. Японецът проби за 4:3, затвърди го и после проби още веднъж, за да изравни за 1:1. 

Така се стигна до решителния трети сет. В него и двамата бяха колебливи на собствен сервис, но само в първите два гейма. След пропилени точки за пробив, в крайна сметка мачът продължи с предимство на сервиращия до самия си край. 

Чак в десетия гейм Нишикори стигна до нов брейкбол, който се оказа и първия му мачбол. Японецът го реализира хладнокръвно и се поздрави по този начин с крайния успех и е на финал в Монте Карло.