Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да сътвори чудото и да победи Краля на клея Рафаел Надал на любимата му настилка. Световният номер едно демонстрира чудовищната си класа на червено и след 6:4, 6:1 е на финала на Мастърса в Монте Карло. 

Така първата ни ракета записа 11-а загуба в 12-те мача с Матадора, но все пак записа най-доброто си представяне на този турнир, който той определя като "домашен" за себе си. А Надал се е устремил към 11-а си титла от Монте Карло и едва ли има кой да го спре. 

Гришо ще бори испански кошмар

Испанецът лети по кортовете в Княжеството и досега няма загубен сет там. Но в първата част на битката с Димитров му се наложи доста се изпоти, за да запази 100-процентовия си актив в надпреварата. 

Лидерът в схемата започна по летящ начин първия сет и поведе с пробив, който затвърди, за да дръпне с 3:0. Но това не дойде толкова лесно, колкото показва резултатът, защото Гришо се бореше за всяка една точка. 

Тази негова упоритост му се отплати и той успя бързо да върне пробива и впоследствие да изравни до 3:3. Битката вървеше равностойно до самия завършек на сета, като двамата взимаха подаванията си, а Димитров направи много силни изяви, но така и не успя да стигне до още един пробив. 

Българинът се пропука единствено в десетия гейм и светкавично беше наказан. Той направи две двойни грешки, за да даде възможност на Надал да поведе, впоследствие Матадора си изработи два сетбола, успя да реализира втория и затвори оспорваната и зрелищна част на своята сметка - 6:4.

Надал: Григор е много добър

Тук някъде увереността на световния номер едно взе връх. Той не спря да мачка и още от началото на втория сет показа кой ще доминира. Григор така и не можа да се опомни и допусна два пробива, за да може опонентът му да дръпне с 5:0. 

Все пак Гришо записа един гейм на своята сметка, за да не е капо и намали на 1:5. Но после Надал с лекота изкова крайния успех на своето подаване и затвори мача, с което е на финал. Там очаква победителя от мача между Саша Зверев и Кей Нишикори. 

-------------------------------------------

МАЧЪТ НА ЖИВО:

Втори сет

1:6 - Надал печели мача! Испанецът взе подаването си, макар Димитров да се опита да окаже някаква съпротива. Но лидерът в схемата беше непоколебим и направо разгроми българския си съперник във втория сет. 

1:5 - Димитров най-после записва актив в този сет. Той направи силен сервис-гейм и взе всички дълги разигравания, благодарение на което този път не остави шансове на световния номер едно и намали изоставането си. 

0:5 - Надал се доближава до победата, след като взе подаването си. Макар да имаше леки затруднения, световният номер едно не остави шансове на българина и се доближи само на гейм от крайния успех. 

0:4 - Надал с втори пробив! На практика световният номер едно слага точка на мача с пробив на нула. Димитров свали гарда в този гейм и беше наказан веднага от Краля на клея. Развръзката изглежда близо. 

0:3 - Надал затвърждава пробива. Гришо отново се бори лъвски, но силно лифтираните удари на Надал постоянно хващаха линиите и го затрудняваха. В крайна сметка испанецът си взе подаването, макар че Гришо направи две точки и поведе с три гейма. 

0:2 - Надал пробива! При това на нула! Григор сам си е виновен за този загубен гейм, защото първият му сервис така и не влизаше, а при втория беше колеблив, а на Надал толкова му и трябва, за да пробие. И го стори. 

0:1 - Надал повежда във втория сет, но отново никак не му е лесно. Въпреки че поведе с 40:15, нашето момче доведе нещата до равенство, но после с невероятно добре пласирани сервиси и страхотни атаки испанецът взе две точки и поведе. 

Първи сет

4:6 - Надал проби и спечели сета! Гришо сам си е виновен в този гейм. Той поведе, но направи две поредни двойни грешки. Впоследствие Надал стигна до два сетбола, Димитров показа характер и спаси първия, но при втория, след маратонско разиграване, ударът на Надал закачи с милиметър линията и направи топката неспасяема за българина и поведе в сетовете. 

4:5 - Надал отново взе подаването си, макар че Гришо опита да го затрудни максимално. В крайна сметка българинът ще сервира за оставането си в сета. 

4:4 - Страхотен маратонски гейм, в който Гришо взе подаването си. Той спаси точка за пробив, после два пъти изпусна геймбол, единия път с двойна грешка. Но в крайна сметка Стената Надал рухна и Димитров изравни за 4:4. 

3:4 - Надал за първи път взима сравнително лесно подаването си. Испанецът даде само точка на българския си опонент и отново води в резултата, но вече няма предимството на пробива. 

3:3 - Гришо изравнява резултата! Пореден страхотен гейм между двамата, в който Гришо спаси и брейкбол, допусна и двойна грешка, но с характер и стил измъкна победата в гейма, за да изравни резултата на 3:3. 

2:3 - Пробив за Гришо! Българинът направи страхотен гейм и не остави шансове на световния номер едно. С прекрасни удари той стигна до цели три възможности за пробив и реализира втората от тях, за да намали на 2:3. 

1:3 - Димитров записва първи гейм на сметката си. Първият сервис на Гришо беше унищожителен и дори стената Надал не успя да запише актив от игра в този гейм. Единствената му точка дойде след двойна грешка на българина. 

0:3 - Надал затвърждава пробива. Отново завързан гейм, в който обаче испанецът продължаваше да е истинска стена и да връща всеки удар на българина. Въпреки това, Димитров поведе с 30:15, но след три продължителни разигравания лидерът в схемата направи обрата и поведе с 3:0.  

0:2 - Пробив в полза на Надал! Испанецът за пореден път показа колко труден съперник е на червено. Въпреки добрите отигравания от страна на Гришо, испанецът стигна до две възможности за пробив, реализира втората и поведе с пробив. 

0:1 - Маратонски първи гейм на мача, който е на сметката на Надал. Първият сервис на испанеца не работеше много добре, а и Гришо направи няколко много хубави отигравания. Той стигна до 40:40, след като разходи на два пъти световния номер едно. В крайна сметка Краля на клея показа класа и взе първия гейм.