Най-титулуваният тенисист от финалните турнири за годината в този спорт Роджър Федерер започна по неубедителен начин представянето си тази година в Лондон. Маестрото тръгна със загуба от Кей Нишикори. 

За по-малко от час и половина на корта швейцарецът отстъпи на далеч по-свежия си съперник с 0:2 сета (6:7, 3:6). Хубавата новина за него е, че ще може да навакса това в оставащите си два сблъсъка от групите. 

Първият сет на мача беше доминация на сервиращите. В него не просто нямаше пробиви, нямаше дори нито една точка за пробив. Нещо повече, в него само веднъж се стигна до резултат 40:40, което само говори за доминацията на изпълняващите начален удар.

И затова съвсем логично всичко се реши в тайбрек. В него Федерер допусна колебания във второто и третото си подаване, които изгуби, за да може Нишикори да поведе с 4:1, а впоследствие и с 6:1. И въпреки че върна единия минипробив и спаси цели три мачбола, Маестрото капитулира при четвъртия и сдаде дългия гейм след 4:7. 

Той започна надъхано втория сет и реализира пробив още в първия гейм, но японецът веднага го върна и всичко продължи при 1:1. Федерер обаче се пропука още веднъж в този сет, подарявайки и шестия гейм в него на Нишикори, което се оказа фатално за шансовете му. 

Азиатецът затвори мача при 6:3 в тази част и вече има една победа в турнира. В другия мач от групата Кевин Андерсън победи Доминик Тийм също с 2:0 сета.