Ако Кевин Андерсън си беше повярвал след Уимбълдън миналата година, че може да е равностоен на легенда като Роджър Федерер, след като го отстрани на 1/4-финалите тогава, то сега му се наложи да получи повече от болезнен урок от Маестрото, че това може би не е така. 

Бившият номер едно в света буквално прегази като товарен влак южноафриканския си съперник на 1/4-финалите на Мастърса в Маями и само за 86 минути го помля с 6:0, 6:4. При това, Местрото можеше да е далеч по-убедителен и да не даде повече от гейм-два на опонента си, но виждайки, че печели мача, върна газта и създаде миниатюрна интрига във втория сет. 

Иначе в първия лекцията на ФедЕкспрес беше брутална. Андерсън беше само статист на корта и записа едва 10 точки за цялата част. И съвсем логично не взе дори гейм в нея, оставяйки надеждите си за по-достойно представяне поне във втората. 

В нея Федерер продължи с наказателната акция, след като проби още в първия гейм, макар че това не стана толкова лесно и се възползва чак от третия си брейкбол. След това затвърди брейка си и тук някъде бившият номер едно в света върна газта, което позволи на южноафриканеца да спаси малко от честта си. 

Въпреки изоставането си с 1:3, Андерсън успя да върне пробива и на свой ред го затвърди, за да поведе с 4:3. Но маратонският девети гейм реши всичко в мача. В него шестият в света даде всичко от себе си, спаси цели пет възможности за пробив, опита да сервира на максимума на възможностите си, а при него това е огромен процент от арсенала му. 

Въпреки всичко това, Федерер показа класа, реализира шестия брейкбол и окончателно уби интригата в този мач, повеждайки с 5:4. След това сервира безпроблемно срещу обезверения си съперник и затвори мача при 6:4, за да намери място на полуфиналите. 

Там го чака младата надежда на световния тенис Денис Шаповалов. В тежка битка с друг младок - Франсис Тиафо, той навакса изоставане от един сет и в крайна сметка надделя с 6:7, 6:4, 6:2, за да постигне един от най-големите върхове в кариерата си. 

В първия сет пробиви нямаше, а двамата спасиха по един брейкбол в заключителната му част. Така съвсем логично се стигна до тайбрек, в който Тиафо направи сравнително ранен минипробив и сервираше за сета при 6:4, но допусна на свой ред минипробив. Още при следващото подаване на Шаповалов обаче точката беше за американеца и след 7:5 той затвори сета в своя полза. 

Втората част обаче започна вихрено за младия канадец. Той реализира два пробива, за да дръпне с 5:1. И тъкмо когато се виждаше победител, Тиафо намери сили в себе си, спаси четири сетбола на свой сервис, после върна единия пробив, намали до 4:5, но накрая нямаше сили и време за лудия обрат и след 6:4 резултатът в сетовете беше изравнен. 

Така се стигна до решителен трети сет, в който вече Шаповалов не допусна подобни лъкатушения. Той пак поведе бързо с два пробива и въпреки че вместо мачбол, даде възможност за пробив на американеца, успя да го отрази, а после да реализира и първата си точка за мача, който затвори при 6:2 в своя полза. 

Другият полуфинал на Мастърса в Маями противопоставя единствения оцелял представител на домакините Джон Иснър, който е седми в схемата, на непоставената изненада от Канада Феликс Оже-Алиасим. Битките са тази вечер.