Доминик Тийм е вторият финалист на първия за годината турнир от сериите Мастърс в Индиън Уелс. Австриецът стигна до последната битка след драматичен успех над сервис-машината Милош Раонич и така за първи път е на този етап в тази надпревара в калифорнийската пустиня. 

Поставеният под номер 7 в схемата надделя със 7:6, 6:7, 6:4 за 154 минути на корта и ще срещне на финала великия Роджър Федерер. Швейцарецът се добра до този мач без игра, тъй като съперникът му на полуфиналите Рафаел Надал се отказа заради травма. 

Мачът между Тийм и Раонич беше изключително равностоен, а за това говори и фактът, че в него имаше един-единствен пробив. А общо брейкболите в тази среща бяха само четири, което говори колко важен беше сервисът в нея. 

В първия сет не просто нямаше възможности за пробив, но и само веднъж се стигна до равенство 40:40. Така съвсем логично се стигна до тайбрек, в който австриецът реализира бърз минипробив и поведе с 3:0. Той доведе аванса си и до 5:1 с втора точка на сервиса на съперника и в крайна сметка след трети минипробив и после на свой сервис затвори дългия гейм на сметката си след 7:3. 

Във втората част имаше само една възможност за пробив и тя беше за Тийм в четвъртия гейм. Раонич обаче вкара в сила мощния си сервис и я отрази. Така мачът продължи в познатото русло и се стигна отново до тайбрек. 

В него канадецът беше по-концентриран и реализира единствените два минипробива, които бяха на осма и девета точка, за да дръпне с 6:3. После на собствен сервис с лекота затвори тайбрека при 7:3 и изравни резултата на 1:1 сета. 

източник: Gulliver/GettyImages

В решителния трети сет Тийм успя да се пребори за важния пробив, което в мачовете на Раонич често означава дори спечелен сет. Така се случи сега. В петия гейм австриецът изпусна един брейкбол, после спаси геймбол на съперника, за да получи втора възможност за пробив, която реализира и поведе с 3:2. 

Впоследствие всичко вървеше с победа за сервиращия, докато се стигна до 10-ия гейм. Буквално в последния възможен момент Раонич стигна до възможност за пробив, която обаче Тийм спаси, после той на свой ред стигна до мачбол, който пропиля. При втория обаче нямаше прошка и австриецът е на финал. Това е първият му финал в Индиън Уелс и общо трети от сериите Мастърс.