Две операции на коляното и два години по-късно, Марин Чилич отново е на 1/4-финал в ATP Тура. Почти 36-годишният хърватин претърпя операция на коляното през миналия сезон и изигра едва два мача за цялата 2023 година, след което се завърна през януари, но записа четири поредни загуби. След втора операция, резултатите изглеждаха многообещаващи, тъй като бившият шампион от US Open започна да печели мачове на Чаланджър ниво и получи "уайлд кард" за ATP 250 турнира в Ханджоу, Китай.

Настоящият номер 777 на света дебютира с успех на това ниво, след като надигра американеца Закари Свайда с 5:7, 6:3, 6:0. Днес обаче той постигна истински триумф, побеждавайки осмия поставен и трикратен шампион в ATP Тура - Йошихитио Нишиока. Чилич показа игра на високо ниво, реализирайки 32 уинъра срещу само 2 на съперника и направи впечатляващите 15 аса, за да спечели мача за само 70 минути с резултат 6:4, 6:1.

Първоначално мачът не започна обещаващо за ветерана, тъй като Нишиока осъществи пробив и поведе с 4:3. Но Чилич бързо се мобилизира и влезе в серия от 8 поредни гейма, повеждайки със сет и 5:0. Японецът успя да избегне "геврека", но Чилич не му даде нито точка повече на първото си подаване, доказвайки, че е напълно здрав и готов да се завърне на голямата сцена.

В 1/4-финалите Чилич ще се изправи срещу един измежду Ясутака Учияма и топ поставения Холгер Руне. С представянето си днес, хърватинът остави силно впечатление и показа, че е готов за нови предизвикателства.