Носителят на една титла от турнирите от Големия шлем Марин Чилич пропусна девет мачбола и отпадна в първия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите АТП 250 в Хонконг.

Хърватинът направи силно завръщане на корта в едва третия си мач за последната една година и първия от юли месец насам, но отстъпи на поставения под номер 5 в схемата Ян-Ленард Щруф след 6:3, 6:7(4), 6:7(7).

Чилич, който в момента се намира извън първите 600 в световната ранглиста, взе първия сет с 6:3. Той водеше с 5:2 гейма с два пробива във втория сет, но не успя да затвори мача. Особено фрапиращ бе вторият гейм, в който той сервираше за победата, когато пропусна пет точки за спечелване на мача, за да отстъпи в крайна сметка в тайбрек с 4:7 точки.

Сходен сценарий се разигра и в третия сет, когато хърватинът имаше още три възможности да приключи мача, този път при сервис на Щруф, но ги пропусна.

Последният шанс пред Чилич дойде в тайбрека, в който той поведе със 7:6 точки, но последва серия от три последователни точки за германеца, която му донесе успеха.

Във втория кръг Щруф ще срещне австриеца Себастиан Офнер, който се наложи с категоричното 6:1, 6:2 над Макензи МакДоналд от САЩ.