Иван Любичич (Хърватия) и Анди Родик (САЩ) се класираха за първи път на финала на турнира по тенис в Индиън Уелс с награден фонд 4,5 милиона долара.

Поставеният под номер 20 Любичич изигра един от най-силните си мачове в последно време и победи миналогодишния шампион Рафаел Надал (Испания) с 3:6, 6:4, 7:6(1). Хърватинът, който в петък навърши 31 години, наниза 17 аса и спаси седем от десетте възможности за пробив на съперника си, за да триумфира след 2:34 часа игра.

"Получи се един страхотен мач за мен, може би най-добрият в цялата ми кариера. Имах известни проблеми с вятъра в началото, но постепенно намерих ритъма си. Чувствах се добре от дъното на корта и не му дадох да контролира разиграванията", коментира Любичич, който в четвъртия кръг отстрани номер 2 Новак Джокович.

Третият в схемата Надал пропиля аванс от 40:0 и общо четири възможности за пробив в шестия гейм на втория сет, след което загуби за първи път подаването си за 4:5 след двойна грешка и върна съперника си в мача, информира БТА.

Двамата размениха пробиви в началото на третия сет, след което се стигна до тайбрек, спечелен убедително от Любичич със 7:1 точки.

Надал все пак получи малко утешение, след като спечели трофея на двойки със сънадорника си Марк Лопес. Двамата победиха на финала поставените под номер 1 Даниел Нестор (Канада) и Ненад Зимонич (Хърватия) със 7:6(8), 6:3 за 95 минути.

Номер 7 Анди Родик (САЩ) пък победи финалиста от "Ролан Гарос" Робин Сьодерлинг (Швеция) с 6:4, 3:6, 6:3. Така американецът преодоля полуфиналите за първи път, след загуби през 2005, 2007 и 2009 година в тази фаза на турнира. Родик наниза 12 аса срещу шестия в схемата и има шанс да се бори за 29-а титла в кариерата си.

"Много искам да победя на финала. Това е единственият голям турнир в Северна Америка, който не съм печелил", каза американецът.

Родик можеше да спечели и в два сета, но пропиля ранен пробив във втората част.