Сякаш неусетно, но ето, че вълнуващият сезон 2017 в мъжкия тенис е пред своя край. Чувството е малко тъжно за запалените тенис фенове, които трудно могат да си представят периода от края на ноември до края на декември, в който няма да се наслаждават на любимата си игра.

Но хайде малко по-позитивно! През тази седмица ни предстои да видим в действие за последно през 2017 всички тенис звезди. Сцената на това „последно раздаване“ за сезона е Париж. Френската столица посреща заключителния турнир от сериите Мастърс като за почти всички тенисисти това ще бъде и последна надпревара за годината.

Причината е, че след нея остават само две големи тенис събития – Мастърсът в Лондон, на който обаче ще участват само осемте най-добри за 2017, както и финалът за Купа Дейвис между Белгия и Франция.

Така Париж се явява голямата последна спирка и възможност за спечелване на важни точки, които да помогнат за по-предното класиране в края на сезона. И докато за някои придвижване с 1-2 места напред или назад няма да е от голямо значение, то за няколко тенисисти това определено не е така.

Споменахме Лондон, но към момента все още има две незаети места за турнира. Шестима са тези, които са сигурни участници като добрата новина е, че сред тях е и Григор Димитров. Другите са Рафа Надал, Роджър Федерер, Александър Зверев, Доминик Тийм и Марин Чилич.

За цели шестима обаче Париж е мястото, в което да определят последните двама в топ 8. Давид Гофен, Пабло Кареньо Буста, Сам Куери, Кевин Андерсън, Хуан Мартин дел Потро и Жо-Вилфрид Цонга имат честта да се съревновават за позициите, a разликите помежду им са много малки.

Особено впечатляваща е ситуацията при Дел Потро и Цонга. Само до преди няколко седмици не се виждаше никаква възможност те да стигнат до Лондон, но убийствената им форма и спечелените титли в последно време направиха това възможно. През миналата седмица двамата достигнаха до финалите в Базел и Виена, което допълнително засили позициите им.

Точките от Париж ще са важни и за най-добрите. За съжаление сред тях няма да бъде Роджър Федерер, който реши след титлата в Базел да си вземе почивка преди Лондон. Така борбата за №1 в края на годината изглежда предизвестена, а за да узакони позицията си Надал ще трябва да спечели поне една победа във френската столица.

Григор Димитров също ще търси добро представяне. В класацията за годината българинът е шести, но Тийм и Чилич са съвсем близо и още тази седмица могат да бъдат задминати, а като цяло изглежда сигурно, че Димитров ще запише ново рекордно класиране в класацията.

И след всичко това да погледнем към схемата! В нея слабо място няма. Причината е, че в основната схема има само 48 тенисисти, а за качеството на селекцията говори фактът, че последният директно класиран в нея е 51-ият в света Денис Шаповалов.

За първите 16 добрата новина е, че стартират директно от втори кръг. Но колко да е добра, когато във втори ще играеш срещу победителя от Ришар Гаске и Беноа Пер. Именно това отреди жребият за Григор Димитров. Нататък пък няма да стане по-лесно. В трети кръг дебне гиганта Джон Иснър, а за четвъртфинал потенциалните съперници са Саша Зверев и Дел Потро.

Всичко това е в горната половина, където е лидерът в схемата Надал. С него Григор може да се сблъска за пореден път на полуфиналната фаза. Интересно е и в долната половина, където са Тийм, Чилич, Гофен, Цонга и Андерсън.

А качествените мачове стартират и без поставените. В първи кръг освен Пер-Гаске има мачове като Диего Шварцман-Виктор Троицки, Адриан Манарино-Давид Ферер и Фернандо Вердаско-Андрей Рубльов.

Всичко това ще можем да наблюдаваме в ефира на Mtel Sport 1, който ще излъчва турнира. Прякото предаване всеки ден стартира в 12 часа и завършва с края на последния двубой от програмата.