Норвежецът Каспер Рууд достигна за първи път в кариерата си до финал на турнир от сериите "Мастърс" 1000. В полуфинален сблъсък на твърдите кортове в Маями, САЩ поставеният под номер 6 в схемата Рууд се наложи с 6:4, 6:1 над аржентинеца Франсиско Черундоло.

Рууд, който до момента имаше три загуби на полуфинали на турнири "Мастърс", не допусна никакви изненади срещу 103-тия в световната ранглиста Черундоло, който сензационно достигна до тази фаза на надпреварата.

Черундоло започна мача с пробив в първия гейм, но Рууд изравни веднага за 1:1. След това двамата печелеха подаванията си до десетия гейм, в който норвежецът направи нов пробив и спечели първия сет с 6:4.

Това пречупи квалификанта и във втория сет Рууд реши всичко на бърза ръка, за да затвори мача за час и 34 минути.

"Никога не съм си представял, че ще се класирам за първи финал на турнир "Мастърс" на твърди кортове, но някак ще го приеме", пошегува се след финала Рууд, който е известен като специалист на червена настилка.

В спора за титлата норвежецът ще играе с победителя от мача между испанеца Карлос Алкарас и защитаващия титлата си от миналата година Хуберт Хуркач от Полша.

Наградният фонд на турнира в Маями е над 8,5 милиона долара.