Всяка следваща седмица тенисистите в световната ранглиста трупат точки на база на представянето си, но и губят такива на база на точките, които са спечелили по това време преди година и които отпадат от актива им. Така и се стига до куриоза понякога състезателите да се придвижват напред в класацията дори и без да са играли в предишните 7 дни.

Това се случи и с Григор Димитров, който от днес отново е №12 в света, изкачвайки се с една позиция напред.

Григор тренира в Мадрид с Краля на клея

Причината затова се крие в повечето отпаднали точки от актива на Томаш Бердих, който се свлича с две места до 14-ото. От това се възползва и Лука Пуй, който вече е е 13-и.

Тенис елитът ще ни радва в Мадрид, нови надежди за Григор Димитров

В топ 10 има само една промяна и тя е придвижването на шампиона от Истанбул Марин Чилич до седма позиция за сметка на вече осмия Кей Нишикори.

Алберт Рамос-Виньолас се изкачва с две места до 17-ото, а Пабло Кареньо-Буста, шампион в Ещорил, се завръща в топ 20 до №18. Третият шампион от изминалата седмица, Александър Зверев в Мюнхен, също бележи прогрес от една позиция до №19. Ник Кириос се смъква до 20-о място, а Роберто Баутиста Агут изпадна от топ 20 и е 21-и.

Другите българи в топ 600 също бележат прогрес. Втората ни ракета Александър Лазов се изкачва с 10 места до №345. Димитър Кузманов е №515 с прогрес от 7 места, а Александър Лазаров е №585, след като бе №590 преди 7 дни.

Гришо: Ще се боря в предстоящите турнири на червено