Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуби от Ришар Гаске в първия си мач, след като пребори коронавируса. Нашенецът отстъпи от французина с 0:4 четвъртини (10:15, 11:14, 10:13 и 10:18 точки) на меко казания странен демонстративен турнир "Ultimate Tennis Showdown".  

Правилата на турнира са доста любопитни и доста различни от тениса, който познаваме. Мачовете се провеждат за време, а не на части и продължават около 1 час. Треньорите имат право да взимат почивки, а феновете да чуят интервюта с играчите още по време на мача.  Двубоите са разделени на 12-минутни четвъртини, всяка от които се печели от тенисиста с повече точки след изтичане на времето. Ако съперниците си разделят по две четвъртини, се играе пета част. Победител в нея е играчът, който реализира две поредни точки.


Първа четвъртина (10:15 точки за Гаске):

Гаске поведе с 0:2 след две грешки от форхенд по правата и бекхенд по диагонала в мрежата на Григор. Още един форхенд на Димитров излетя в аут. Французинът успя да вземе и следващото си подавене - 0:4. 

Григор взе първата си точка след кик-сервис по диагонала в полето за дюс, а после направи и чудесен уинър по диагонала - 2:4. 

Последваха обаче два неуспешни ретура на Димитров и отново Гаске дръпна с 2:6.

Димитров успя да намали до 4:6 след спечелено по-продължително разиграване. След това и Гаске направи първата си непредизвикана грешка. 

Григор подбори играта си и с хубав смач успя да изравни до 6:6. 

Французинът обаче отново дръпна след хубав бекхенд по правата - 7:10. 

Димитров обаче също постигна мини-пробив, но след това Гаске се възползва от бонус картата си, за да увеличи следващата си точка по две и да поведе с 9:13.

Времето обаче изтичаше и с няколко грешки от страна на българина първата част бе спечелена от Гаске - 10:15.


Втора четвъртина (10:13 точки за Гаске):

Втората част започна с остри бекхенди на Гаске и единият от тях бе печеливш - 0:1. Последва обаче непредизвикана грешка от форхенд по диагонала. 

Димитров спечели едно разиграване с бекхенди и поведе за първи път с 2:1, а после увеличи бързо на 3:1. 

Два хубави форхенда на Гаске в близост до мрежата му помогнаха да изравни за 3:3, а после Димитров сбърка - 3:4. 

Пресилен бекхенд на Димитров - 3:5, но след това успя да намали с поредни остри форхенди до 5:6.

Гаске контролираше събитията заради своя сервис и спечели бързи точки за 5:9. 

След чудесни няколко бекхенда на българина и непредизвикана грешка от Гаске се стигна до 7:9. 

Сервисът на Григор не спореше, а Гаске напарви отново отличен бекхенд-ретур-уинър по диагонала - 7:11. 

Със смач край мрежата Григор намали изоставането си - 9:11, но отново времето беше малко и Гаске спечели и втората част с 10:13.


Трета четвъртина (11:14 точки за Гаске):

Нашето момче поведе с 2:1 след добри изяви от дъното на корта с комбинация от солидни форхенди. Сервисът на Гаске обаче продължаваше да бъде сериозено проблем за Григор. 

Уникален ретур-уинър от бекхенд на Димитров му спечели точка, но тук вече си пролича и по-добрата физическа подготовка. 

Французинът отново поведе с три точки - 5:8 и при 4 минути оставащи до края на частта.

Григор намали до 7:8 с чудесен бекхенд-уинър по диагонала. 

Контрапие от форхенд на Гаске и 7:9. Блгаринът пък просрочи 15-те секунди за изпълнение на сервис, последвайки ги с двойна грешка - 7:10.

Още една двойна на Димитров, но пък след това с прекрасен форхенд по правата направи резултата 8:11. 

Гаске обаче отново спечели и тази част с 11:14.


Четвърта четвъртина (10:18 точки за Гаске):

 Григор започна последната четвъртина с хубав бекхенд-уинър по правата, но после сбърка няколко пъти. 

Димитров изоставаше с 5:7 след 5 минути игра, но точно тогава направи страхотно воле край мрежата веднага след свой сервис за 6:9. 

В следващия момент пък Григор забрави, че трябва да играе сервис-воле и загуби точка, тъй като противникът му беше използвал бонус-карта, задължаваща го да прибегне до този сценарий.

Нова двойна грешка 50 секунди преди края направи резултата 9:16, а в крайна сметка Гаске приключи двубоя - 10:18.Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.