Французите Жо-Вилфрид Цонга и Люка Пуй се класираха за финала на турнира по тенис в австрийската столица Виена с награден фонд 2 милиона евро.

Поставеният под номер 8 и шампион през 2011 година Цонга надделя над германеца Филип Колшрайбер със 7:6(4), 7:5 и за втора поредна година ще играе за титлата, след като през миналия сезон загуби спора за трофея в два сета от британеца Анди Мъри.

Колшрайбер пропиля пробив аванс, а след 3:3 в тайбрека той позволи на съперника да спечели четири от следващите пет разигравания.

Във втората част Цонга реализира единствения брейк за 6:5, след което без проблеми затвори мача при собственото си подаване, за да постигне десета поредна победа срещу германеца.

Той ще се стреми към пета титла за сезона и общо 17-а в кариерата си срещу сънародника си Люка Пуй, който обърна Кайл Едмънд (Великобрпитания) с 6:7(7), 6:4, 6:3.

Пуй за първи път достигна до финал в състезание от сериите АТП 500, като ще се стрeми да вземе трофей на твърди кортове през сезона, след като вече има един на клей от Будапеща и един на трева от Щутгарт.

Мачът за титлата във Виена утре ще бъде повторение на финала от турнира в Марсилия от края на февруари, когато Цонга спечели с 6:4, 6:4 срещу Пуй. /БТА