Световният номер 2 Роджър Федерер започна успешно участието си на турнира от сериите Мастърс в Шанхай, след като победи руснака Даниил Медведев с 6-4, 4-6, 6-4 в мач от втория кръг на надпреварата.

Медведев се намираше в отлична форма преди този сблъсък, като миналата седмица спечели титлата на силния турнир в Токио, записвайки последователни чисти победи над Денис Шаповалов, Милош Раонич и Кей Нишикори. За Федерер това бе първи официален мач от Ю Ес Оупън насам, като междувременно той участва и в отборната надпревара Лейвър Къп. И двамата тенисисти започнаха двубоя колебливо на собствен сервис, като Федерер допусна един пробив, но от своя страна успя да вземе подаването на съперника си два пъти, за да вземе първия сет.

 Във втората част 22-годишният Медведев бе по-солиден и един пробив му бе достатъчен, за да вкара мача в решаващ сет. В него опитът на швейцареца си каза дума и той успя да се наложи с 6-4, за да затвори мача след час и 52 минути игра. По този начин носителят на 20 титли от Големия шлем се класира за осминафиналите на надпреварата, където ще се изправи срещу испанеца Роберто Баутиста Агут, който по-рано днес победи квалификанта от САЩ Макензи Макдоналд с 3-6, 6-4, 6-1.