Шанхай по традиция посреща предпоследният Мастърс турнир за годината, който през следващите 7 дни ще прикове вниманието на всички тенис фенове.

Няма и как да бъде по друг начин, когато след кратка пауза на корта отново ще видим две от великите имена в спорта - Роджър Федерер и Новак Джокович.

Именно те са считани за големите фаворити в надпреварата, но не липсват и други сериозни претенденти като Хуан Мартин Дел Потро, Александър Зверев и Марин Чилич например.

Всъщност именно изброените оформят топ 5 на поставените. След тях пък има още доста тенисисти, които имат амбиции да се класират за Финалите на АТР в Лондон. Именно това е голямата цел в края на сезона за голяма част от тенисистите между 5-о и 15-о място в ранглистата на АТР.

До този момент само четирима са си осигурили мястото в заключителната надпревара като това са Рафаел Надал, Джокович, Дел Потро и Федерер.

Имена като Кевин Андерсън, Доминик Тийм, Кей Нишикори и Стефанов Циципас ще използват Мастърса в Шанхай, за да натрупат ценни точки в борбата за топ 8.

За съжаление Григор Димитров няма да може да натрупа нови точки в Шанхай, тъй като се оттегли от участие заради контузия. Той е един от големите липсващи заедно с №1 в света Рафаел Надал, Анди Мъри, Джон Иснър, Давин Гофен и Фабио Фонини.

Но извън контузените, в Шанхай всички големи имена са задължени да участват, така че конкуренцията е на много високо ниво. По традиция първите 8 в схемата започват директно от втори кръг.

Още в първи обаче ни очакват великолепни сблъсъци. Безспорно се откроява този между Стан Вавринка и Борна Чорич, както и този на 10-ият в схемата Стефанос Циципас с Гаел Монфис. Друг от младите таланти в лицето на Денис Шаповалов пък ще се изправи срещу сензационния шампион от Пекин Николоз Басилашвили.

През миналата година Федерер стигна до титлата, след като на полуфиналите постигна обрат над Дел Потро, след което преодоля и Надал във финала. Е, мач с Надал сега е невъзможен, но пък полуфиналът с Кулата от Тандил може да бъде повторен, тъй като двамата са в една половина.

Само че още в първия си мач най-вероятно Маестрото ще срещне намиращия се във форма шампион от Токио Даниил Медведев. В трети кръг е вероятен сблъсък с Милош Раонич, а в топ 8 би го очаквал евентуално някой между Кей Нишикори и Диего Шварцман.

Самият ДелПо стартира с победителя от мача между Ришар Гаске и Леонардо Майер, а какво да кажем за съперника му в трети кръг!? Той би бил някой измежду Вавринка, Чорич и Ник Кириос. В четвъртината на аржентинеца е и Доминик Тийм.

В долната половина Джокович ще опита да продължи серията си от 13 поредни победи в мач срещу Жереми Шарди, който още в неделя победи германеца Максимилиан Мартерес.

В трети кръг Ноле може да има шанс да се реваншира за шокиращата си загуба на Ролан Гарос от Марко Чекинато, а на четвъртфинал може да се изправи срещу Кевин Андерсън. Именно Джокович е рекордьор в Шанхай с три титли, колкото има и Мъри.

Третият в схемата Александър Зверев е следващият, който трябва да си гарантира участието в Лондон и може да го направи още тук. И за него обаче няма да е никак лесно, защото започва с мач срещу победителя от Шаповалов-Басилашвили, а на четвъртфиналите дебне Чилич.

Турнирът от Шанхай можете да гледате през цялата седмица в ефира на MAX Sport 1 като излъчването започва в 8 часа сутринта българско време.